Hlavní obsah

Případ dvoumiliardové sankce za justiční areál se vrací do Brna

• Aktualizováno
Právo, René Chvalina

Brněnské finanční ředitelství bude muset znovu řešit případ vrácení téměř dvou miliard korun za stavbu údajně předraženého justičního areálu v Brně. Ve čtvrtek o tom rozhodl Královéhradecký krajský soud, který tímto rozhodnutím vyhověl žalobě Krajského soudu Brno proti brněnskému finančnímu ředitelství.

Foto: René Chvalina, Právo

Předsedkyně senátu královéhradeckého krajského soudu Marie Kocourková (uprostřed) při čtení čtvrtečního rozhodnutí.

Článek

Brněnské finanční ředitelství uložilo brněnskému soudu kvůli administrativním chybám při stavbě vrátit peníze. Rozhodnutí finančního ředitelství hradecký soud zrušil a případ mu vrátil k dalšímu řízení. Kvůli údajně nehospodárné stavbě justičního areálu vyšetřuje policie předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka.

Finanční úřad Brno zjistil chyby v administrativě spojené se stavbou justičního areálu v Brně. Podle něj krajský soud nepostupoval správně při projektu a peníze, které na něj vyčlenil stát, by měl proto vrátit. Brněnský krajský soud měl podle finančního ředitelství za nesplnění podmínek pro čerpání dotací vrátit 1,9 miliardy korun. Vloni mu generální finanční ředitelství prominulo tři čtvrtiny z této částky a soud by měl zaplatit 480 miliónů korun.

Vedení brněnského soudu s tím nesouhlasí a sankci označilo za protiústavní. „Krajský soud dospěl k závěru, že jsou splněné podmínky pro zrušení rozhodnutí a věc žalovanému vrátil k dalšímu řízení,“ uvedla ve čtvrtek při vynesení verdiktu předsedkyně senátu královéhradeckého krajského soudu Marie Kocourková.

Nesprávný závěr

Hradecký soud se neztotožnil se závěrem, že je žalobce povinen odvést do státního rozpočtu veškeré dotační prostředky. Naopak ho hodnotí jako nesprávný. Zároveň hradecký senát při svém rozhodování vycházel z toho, co o předchozích rozsudcích řekl Nejvyšší správní soud.

„Výše odvodu za porušení rozpočtové kázně má být přikázána v takové výši, v jaké došlo k porušení rozpočtové kázně ve vztahu k celé dotaci,“ upřesnila Kocourková s tím, že veřejné zakázky v souvislosti s rozsáhlým projektem byly zadávány téměř ve dvaceti případech. Z toho měly být pouze ve dvou případech porušeny dotační podmínky. Jednalo se o projektovou dokumentaci a zakázky na nové stavební práce. „V ostatních případech byly dodrženy zákonné předpoklady,“ dodala předsedkyně senátu královéhradeckého krajského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám