Hlavní obsah

Nečas chce ukončení projektu sKaret

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09) ukončení projektu sKaret. Uvedl to po jednání s tím, že konečné rozhodnutí bude na ministryni, která bude návrh předkládat kabinetu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Nečas a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

Kritizovaný projekt sociální karty označil premiér za "dobrou ideu", k níž se velmi pravděpodobně stát v budoucnu vrátí. Nečas dodal, že její stávající provedení však sKartu diskvalifikovalo.

Podle premiéra Müllerová nenese za stávající problémy zodpovědnost, neboť jsou pozůstatkem předchozího vedení. "Není důvod to odkládat," uvedl Nečas, že návrh by měla vláda projednat co nejdříve.

Personální změny budou následovat

Nečas zmínil i potřebu personálních změn na ministerstvu, aby došlo k "personální diskontinuitě", což je ministryně připravena udělat.

sKarty měly sloužit jako průkazka a prostředek k výplatě veškerých sociálních dávek. Stát proto uzavřel smlouvu s Českou spořitelnou, která karty provozuje. Nakonec se vláda rozhodla, že využívání sKaret bude dobrovolné a měly sloužit hlavně jako průkazky.

Spořitelna počká, na čem se vláda usnese

Česká spořitelna považuje premiérovo vyjádření za návrh, k němuž se zatím nebude vyjadřovat. "Jedná se zatím pouze o návrh na ukončení projektu sKaret, dokud jej neschválí vláda, považujeme za předčasné se k tomu vyjadřovat," napsala v tiskovém prohlášení mluvčí České spořitelny Klára Pačesová.

Premiér uvedl, že si je vědom závazků, které vládě vznikly podpisem smlouvy.

Nečas s ministryní jednal i o efektivitě kontrol, které ministerstvo provádí za účelem odhalení černé práce. Podle premiéra je tento problém marginální a například kritizovaný švarcsystém je podle něj "démonizován".

Poslanec ČSSD Roman Sklenák ve vysílání České televize uvedl, že jeho strana zrušení projektu podporuje. Sociální demokraté ukončení projektu navrhli již v minulosti. Možné ukončení projektu uvítal i předseda Rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Reklama

Související témata:

Související články

SKarty se rušit nebudou, rozhodla vláda

Vláda na svém středečním jednání zamítla senátní návrh na zrušení kritizovaných sKaret. Kabinet chce sám navrhnout změny pro využití sociální karty....

Výběr článků

Načítám