Hlavní obsah

Klaus: Kauza s velezradou je varováním, kam může politika klesnout

– Praha
Novinky, val

Bývalý prezident Václav Klaus se ve středu vyjádřil k rozhodnutí Ústavního soudu zastavit řízení kvůli údajné velezradě, jíž se měl dopustit vyhlášením prezidentské amnestie. Václav Klaus označil případ za varování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exprezident Klaus ve své kanceláři v Institutu Václava Klause.

Článek

„Za Václava Klause mohu říci, že jsme tento výsledek očekávali. Je pozitivní, že se Ústavní soud v této kauze nenechal zatáhnout do politického boje,“ sdělil mluvčí Klausova institutu Petr Macinka.

„Není možné nezmínit jednu podstatnou věc: Tato kauza byla varovným příkladem, kam až u nás může klesnout úroveň a způsob politiky,“ píše se v prohlášení.

Žalobu na Václava Klause podala před několika týdny skupina senátorů. Ústavní soud  ve středu rozhodl o tom, že se záležitostí z procesních důvodů zabývat nebude. Důvodem je fakt, že Klausovi skončil prezidentský mandát. [celá zpráva]

Rozhodnutí přivítali i další lidé z okolí Václava Klause. "Žaloba je od začátku nezodpovědnou exhibicí. Někteří senátoři si asi myslí, že politika, která se jim nelíbí, musí být postavena mimo zákon," uvedl bývalý Klausův tajemník Ladislav Jakl.

Podle bývalého Klausova kancléře Jiřího Weigla je kauza dehonestující a nesmyslná, rozhodnutí soudu se podle něj dalo očekávat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám