Hlavní obsah

Prezident se na konci funkce může utrhnout ze řetězu, hodnotí verdikt ÚS Dienstbier

Právo, Novinky, val, rov
Praha
Aktualizováno

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který byl jedním z iniciátorů žaloby proti Václavu Klausovi, je rozhodnutím Ústavního soudu zastavit soudní řízení překvapen. Podobně hovoří také další jeho kolegové. Dienstbiera překvapilo zejména to, že soud zastavil řízení kvůli faktu, že Klausovi již skončil mandát. Podle něj to do důsledku znamená, že prezident se na konci funkčního období může utrhnout ze řetězu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Já bych dokonce řekl, že do důsledku dovedená ta argumentace Ústavní soudu znamená, že prezident republiky se může v posledních týdnech a měsících výkonu svého úřadu zcela utrhnout ze řetězu a dělat jakékoliv protiústavní kroky, aniž by byla jakákoliv sankce," řekl v České televizi Dienstbier.

"Protože důvodová zpráva v ústavě, která vyjadřuje úmysl ústavodárce, jasně říká, že skončení funkčního období není překážkou k projednání takové žaloby," doplnil Dienstbier pro Novinky.

Senátor poznamenal, že soud měl alespoň rozhodovat a říct, zda šlo, či nešlo o protiústavní chování. Dodal, že nicméně rozhodnutí soudu přijímá a nezbývá, než ho respektovat.

Gajdůšková: Šlo nám o vymezení mantinelů

Podobně jako Dienstbier hodnotí rozhodnutí i další stěžovatelé. Také místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) výrok soudu respektuje.

„Nešlo nám o sankci vůči prezidentovi, šlo nám o to, aby Ústavní soud řekl, jaké jsou mantinely ústavního chování prezidenta republiky,“ řekla Gajdůšková v České televizi. „Nemůžeme mluvit o vítězství, či prohře, musíme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu,“ dodala.

Ve stejném duchu se vyjádřila i senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Na dotaz Práva, zda je z verdiktu zklamaná, odpověděla: "Nemám z čeho, nebyl tam žádný osobní zájem. Zájem byl na tom, aby se určil standard správní státnosti, která byla porušována skutky zmíněnými v ústavní žalobě. Soud ale zřejmě vyšel z jiného právního náhledu," řekla Právu.

Wagnerová se shodla s Jiřím Dienstbierem na slovech o důvodové zprávě. Soudní řízení podle ní mělo pokračovat i po zániku mandátu prezidenta Klause. „Páni soudci a paní soudkyně vyšli z toho, že účelem řízení o ústavní žalobě není podávat výklad takzvaného objektivního ústavního práva, ale pouze rozhodnout o tom, zda se prezident dopustil nebo nedopustil deliktního jednání. (...) Já se ovšem domnívám, že účel naopak spočívá v objektivním výkladu ústavního práva,“ řekla v České televizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám