Hlavní obsah

Z fakultních nemocnic mají být od příštího roku univerzitní, plánuje Heger

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštím roce by se ze stávajících fakultních nemocnic měly stát nemocnice univerzitní. Ministerstvo zdravotnictví, které je až dosud řídilo, se jich tak zbaví a nebude už je řídit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na pondělní tiskové konferenci

Článek

Vyplývá to z návrhu zákona o univerzitních nemocnicích, který ve středu ministerstvo zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera (TOP 09) poslalo do připomínkového řízení. Vláda by jej měla projednávat v květnu, a pokud úspěšně absolvuje legislativní kolečko ve Sněmovně, Senátu a podepíše ho prezident, platit by měl od ledna příštího roku.

Vzniknout má devět univerzitních nemocnic. Tři v Praze - Všeobecná univerzitní nemocnice, Univerzitní nemocnice Motol a Univerzitní nemocnice Královské Vinohrady, jedna v Brně (tam se mají sloučit dvě fakultní nemocnice v jednu univerzitní). Dále vznikne Univerzitní nemocnice Olomouc, Ostrava a Plzeň a Hradec Králové. Z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích se má stát Univerzitní vojenská nemocnice.

Ředitele jmenuje správní rada

„Pro pacienta se nic nezmění, protože univerzitní nemocnice dál budou poskytovat špičkovou péči,“ řekl Právu ve středu Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu.

V čele univerzitních nemocnic bude stát ředitel a zákon počítá nově se vznikem správní, dozorčí a vědecké rady.

Správní rada má mít devět členů, v níž budou čtyři zástupci státu, čtyři zástupci vysokých škol a jeden zástupce kraje. Dozorčí rada pak bude mít pět členů, z toho po dvou budou zástupci státu a vysokých škol a jeden bude volen zaměstnanci univerzitní nemocnice. Ředitel nemocnic bude jmenován správní radou, přičemž dosud ho jmenoval ministr zdravotnictví.

Změny v odměňování lékařů i sester

Pacientů se sice přechod fakultních na univerzitní nemocnice dotknout nemá, ale zaměstnanců se zřejmě dotkne, a to například v odměňování. Nebudou už totiž platit platové tabulky jako dosud, ale každá univerzitní nemocnice si bude moci stanovit své vlastní s tím, že odměny se budou více klonit ke smluvním.

Znamená to, že odbory v každé nemocnici si budou muset prosadit vlastní platové zájmy. Stát už do nich zasahovat nebude. Stát také přestane ručit za nově vzniklé závazky nemocnice, které vzniknou po účinnosti nového zákona. Může ale, pokud se univerzitní nemocnice dostane do červených čísel, poskytnout návratnou půjčku ve velikosti poloviny peněz, které univerzitní nemocnici budou chybět.

Plíšek předpokládá, že kolem návrhu bude ještě velká diskuse a proto ministerstvo chce jednat i s opozicí, aby zákon prošel.

Stát mimo to také plánuje sloučit Endokrinologický ústav v Praze se současnou FN Motol a Revmatologický  ústav v Praze se současnou Všeobecnou fakultní nemocnicí. Další slučování se mají týkat i jiných orgánů, které ministerstvo řídí. O nich se dosud vede diskuse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám