Hlavní obsah

Zeman představil kandidáty do Ústavního soudu

Právo, Novinky, jas, pko, jov, rav
Brno
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman navrhne na ústavní soudce čtyři kandidáty. Jde o Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Zeman to v úterý uvedl po setkání se zástupci justice.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Prezident Miloš Zeman a šéf ÚS Pavel Rychetský na tiskové konferenci

Článek

„Hlavním kritériem pro mě byla jejich odbornost, dosavadní praxe, publikační praxe a odborná činnost. Vždy jsem pečlivě rozlišoval mezi profesionály a amatéry a tam, kde mi ústava dává možnost, vždy navrhnu ty, které považuji za profesionály. Další čtveřice bude projednávána v červnu na Hradě,“ konstatoval Zeman.

Tomková je soudkyní Nejvyššího správního soudu, zbývající kandidáti jsou profesory na právnických fakultách. Zeman uvedl, že tyto osobnosti zvolil na základě jejich odborné zkušenosti.

Rychetský má šanci pokračovat

Zeman uvedl, že v červnu navrhne Senátu další jména na doplnění Ústavního soudu. Již nyní prozradil, že znovu navrhne stávajícího šéfa Pavla Rychetského, kterého v případě zvolení opět jmenuje předsedou.

ÚS je už od loňska nekompletní a místo 15 soudců je jich nyní jen 12. Letos vyprší mandát ještě dalším 7 soudcům. Kandidáty prezidenta Václava Klause Senát v poslední době odmítal.

Je to čest, přiznala Tomková

Jaroslav Fenyk přiznal, že ho nominace na post ústavního soudce překvapila. „Svým způsobem mě to skutečně překvapilo. Ale je to jen první krok a bude záležet na tom, jak se k tomuto návrhu postaví Senát,“ prohlásil Fenyk.

Podobně reagovala i Milada Tomková. „Je to čest, jako pro každého právníka v této zemi, kterého by prezident republiky oslovil,“ konstatovala.

V Senátu by mohli uspět

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) věří, že kandidáti na posty ústavních soudců, které navrhuje Zeman, mají v tajném hlasování horní komory velkou šanci uspět.

„Věřím, že v Senátu mají velkou naději,“ řekl v úterý Štěch Novinkám.

„Pro mě osobně jsou tato jména přijatelná,“ doplnil s tím, že jde o profesionály a kvalitní a zkušené právníky. Právě s šéfem Senátu prezident nedávno o kandidátech hovořil. Podle Štěcha adepty do ÚS konzultoval Zeman i s okruhem senátorů, kteří se věnují ústavní problematice.

Výhrady nemá ani senátor ČSSD Jiří Dienstbier, který v uplynulých měsících kritizoval výběr kandidátů na ústavní soudce tehdejším prezidentem Václavem Klausem.

„Jde o právníky s vynikající odbornou pověstí. Předpokládám, že by v Senátu neměli mít potíže se schválením, pokud se při projednávání nevynoří nic zásadně problematického ve vztahu k jejich integritě,“ sdělil Dienstbier Novinkám k Zemanovým návrhům.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) nemá v tuto chvíli výhradu k žádnému z navrhovaných jmen. „Neznám ale detailně jejich profesní životopisy. Určitě se také budu chtít s kandidáty setkat osobně a znát jejich představu o úloze ÚS,“ uvedla.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) považuje Jana Filipa za jednoho z nejlepších odborníků v oblasti ústavního práva u nás. Pro senátory jeho ODS však bude těžko přijatelná volba Jaroslava Fenyka, mimo jiné proto, že „za komunistického režimu vykonával funkci vojenského prokurátora“.

V minulosti se grilovalo na výborech

Předseda senátorského klubu soc. dem. Petr Vícha sdělil Novinkám, že jména kandidátů znal od Štěcha. Doplnil, že se jmény byli seznámeni všichni předsedové senátorských klubů, doposud ale byli vázáni mlčenlivostí. Podle předsedy klubu nyní dorazí do Senátu životopisy kandidátů, kteří se představí osobně i klubům. Následovat bude projednávání ve výborech.

Vícha v této souvislosti poznamenal, že v minulosti na výborech „docházelo ke grilování“ kandidátů do ÚS.

Podle předběžných reakcí vedení jednotlivých klubů to ale podle šéfa senátorů soc. dem. vypadá, že „Zemanova čtyřka“ má šanci v Senátu uspět. „V první reakci si myslím, že jde o jména, na kterých by mohl být široký konsenzus,“ řekl s tím, že při rozhodování dá i na názor svých kolegů, kteří se věnují ústavním záležitostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám