Hlavní obsah

Fischerovi stále chybějí milióny, 100 tisíc mu poslal bývalý spolupracovník

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Bývalý prezidentský kandidát Jan Fischer, kterému po kampani zbyly několikamiliónové dluhy, shromažďuje finance těsně před termínem, do něhož mají kandidáti předat své účetnictví ke kontrole. 100 tisíc korun mu v noci poslal jeho bývalý spolupracovník z kampaně a někdejší vedoucí Úřadu vlády Jan Novák. Část přidal sám Fischer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer patřil podle průzkumů k favoritům. Nakonec neuspěl.

Článek

V úterý minutu před třetí hodinou ráno poslal sám Fischer na svůj transparentní účet 80 tisíc korun. O pět minut později přistálo na účtu dalších 100 tisíc korun podepsaných Janem Novákem.

"Ano, rozhodl jsem se, ze JF podpořím částkou 100 000 Kč," potvrdil Novák svůj peněžitý dar bez dalších podrobností Novinkám.

Novák s Fischerem spolupracoval jako člen realizačního týmu pro prezidentskou kampaň. Oficiálně vystupoval jako odborný konzultant. Do té doby působil coby náměstek ředitele Národního bezpečnostního úřadu. V letech 2006 až 2010 byl vedoucím Úřadu vlády. Stihnul tak obě vlády Mirka Topolánka i úřednický kabinet Jana Fischera.

Zbytek peněz chybí 

Na Fischerově transparentním účtu bylo k úternímu dopoledni 190 tisíc korun. Za kampaň přitom zbývá doplatit několik miliónů korun.

Podle serveru Aktuálně.cz Fischerovi další 2,5 miliónu korun přispěje právník Daniel Paľko. Ten Fischerovi přispěl už během kampaně, v březnu pak poslal 200 tisíc korun. Dva milióny od Paľka se večer skutečně objevily na Fischerově účtu.

V závěru minulého týdne předseda Fischerova volebního výboru, kardiochirurg Jan Pirk, řekl Právu, že by zbylé peníze za kampaň měly dorazit v průběhu tohoto týdne. „Měli jsme schůzku, pan Fischer mě ujistil, že během příštího týdne začnou na transparentní účet chodit peníze tak, abychom ve středu mohli do Senátu odnést to, co je předepsáno,“ řekl Pirk Právu.

Jednotliví kandidáti mají čas do konce března, aby sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru předložili své účetnictví za kampaň ke kontrole.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám