Hlavní obsah

Vyšší zaměstnanost a podpora živnostníků. ODS si vytyčila priority pro volby

Aktualizováno

Občanští demokraté v pondělí schválili dokument Agenda 2014, jehož součástí je osm priorit pro volební rok 2014. Mezi nimi jsou například důvěryhodná ekonomika, vyšší zaměstnanost, růst mezd, lepší uplatnění studentů a ochrana národních zájmů. Petr Nečas v jednom z bodů také připustil odstoupení od kritizovaného projektu sKaret.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Jan Zahradil před začátkem jednání výkonné rady ODS, která zasedala 25. března 2013 v Praze.

Článek

Premiér Petr Nečas označil za základní cíl schváleného dokumentu dosažení tří priorit: obnovení hospodářského růstu, snížení nezaměstnanosti a růst mezd.

Za zásadní považuje ODS také zastavení růstu cen elektrické energie, prosazení zrychlených odpisů u investic a zavedení částečných pracovních úvazků. Strana chce také podpořit malé a střední podniky. Podle Nečase již ODS připravuje deregulační balíček, který by měl zjednodušit administrativní zátěž a omezit byrokracii. Daňového zvýhodnění by se dočkaly firmy, které by se zapojily do vzdělávání studentů.

Agenda 2014 podle ODS:
1) Stabilita a rozpočtová odpovědnost pro důvěryhodnou ekonomiku
2) Podpora růstu pro obnovení prosperity
3) Podnikání bez překážek pro vyšší zaměstnanost
4) Nižší ceny energie pro vyšší konkurenceschopnost
5) Vstřícný stát pro efektivní servis veřejnosti
6) Kvalitní vzdělávání pro lepší uplatnění studentů
7) Právo a dodržování pravidel pro boj s korupcí
8) Sebevědomý názor v Evropě pro ochranu národních zájmů

Více o "Agendě 2014" se dočtete ZDE.

Jedním z bodů osmera, které Nečas představil, je tzv. vstřícný stát, v jehož rámci chce ODS zvýšit kontrolní činnost některých resortů, tak aby například nedocházelo ke skandálům ohledně nedeklarovaného obsahu v potravinových výrobcích. V rámci tohoto bodu Nečas připustil i možnost definitivního zastavení projektu sKaret.

ODS také pracuje na novém zákonu o státních zastupitelstvích, jenž by měl napomoci k boji s korupcí. Rovněž by chtěla zkvalitnit vzdělání a školství.

Němcová zkritizovala ČSSD za parazity

Usnesení výkonné rady ODS přednesla novinářům místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Opřela se při tom do ČSSD a jejího stínového ministra financí Jana Mládka kvůli jeho přirovnání živnostníků a parazitům. [celá zpráva]

Výkonná rada ODS považuje podle Němcové živnostníky za hlavní pilíř ekonomiky a odmítá Mládkovo přirovnání. "Přístup ČSSD je skandální návrat hledání třídního nepřítele," uvedla Němcová s tím, že Mládek jen nahlas řekl to, co si o živnostnících sociální demokraté myslí.

Výkonná rada ODS rovněž nesouhlasí s navýšením minimální mzdy o pět set korun, jak navrhuje ČSSD. [celá zpráva]

Naopak prosazuje zavedení většinového systému pro sněmovní volby. Lidé by tak volili poslance v jednomandátových obvodech, což by podle strany posílilo odpovědnost zákonodárců.

Tejc: ODS si z lidí dělá legraci

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc v reakci na plány ODS zahrnující zvýšení zaměstnanosti poukázal, že za vlády vedené touto stranou stoupla nezaměstnanost na rekordní výši.

"Myslím, že se ODS rozhodla dělat si z lidí legraci. Slibuje zvýšení zaměstnanosti za situace, kdy kvůli jejímu nicnedělání a hloupé vládní politice je šest set tisíc lidí bez práce," řekl Novinkám v pondělí Tejc.

"Lidé nejsou tak hloupí, jak si o nich evidentně ODS myslí, aby po sedmi letech politiky, kterou vláda předvádí, věřili takovým slibům," dodal Tejc.

Vládní ODS se v poslední době potýká s ubývající podporou. Průzkumy jí přisuzují pozice až za TOP 09 a KSČM. Preference se pohybují mezi 9 až 16 procenty.

Reklama

Související články

ČSSD chce obnovit společné zdanění manželů

Sociální demokraté v rámci plánovaných daňových změn hovoří o obnovení společného zdanění manželů. V rámci tohoto zdanění se vypočítává základ daně z příjmů...

Výběr článků

Načítám