Hlavní obsah

Na Velikonoce bude až 10 stupňů, má ale pršet

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí posledních dní vydrží do středy, kdy začne nad naše území proudit vzduch od jihovýchodu a dojde k markantnímu oteplení. Po většinu týdne by nicméně měla převládat zatažená obloha a dočkáme se i srážek. Do středy půjde o sněžení, následně by již alespoň v nížinách mělo jít o déšť, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Mrazivé teploty, které se v neděli v hlavním městě dostaly 11 stupňů pod dlouhodobý průměr, vydrží do poloviny pracovního týdne. V pondělí ráno ještě na Luční boudě klesla rtuť na -15 stupňů, ale podobné teploty by se měly již brzy stát minulostí.

V pondělí by se mělo zejména v jižních Čechách a na Vysočině objevovat sněžení. Řidiči by si měli dát pozor na možnou tvorbu sněhových jazyků, které se budou tvořit kvůli čerstvému větru.

Zataženo, na většině území se sněžením, bude dominovat v úterý. "Na jihu může napadnout až šest centimetrů, zatímco na severu území půjde o srážky do jednoho centimetru," uvedla Honsová. Hlavně na Moravě a ve Slezsku bude foukat čerstvý vítr, který bude ještě více snižovat již tak nízké teploty. Ty by se měly ráno pohybovat mezi minus čtyřmi a minus osmi stupni, při zmenšené oblačnosti může být i -10. Přes den se budou pohybovat kolem nuly.

Oblačno s občasným sněžením bude pokračovat i ve středu. Připadnout by mohlo maximálně do dvou centimetrů sněhu. Ráno bude znovu chladné a minimální teploty budou klesat na minus tři až minus sedm stupňů, odpoledne vystoupají na minus dva až dva stupně.

Oteplení přijde až ve čtvrtek

Ve čtvrtek se začne projevovat změna proudění. Stávající severovýchodní nahradí teplé jihovýchodní. V noci se ještě může ojediněle objevovat sněžení. Postupně se srážky budou měnit na dešťové a sníh se bude objevovat toliko na horách. Ranní teploty poklesnou na minus dva až minus šest stupňů, denní maxima se však již budou pohybovat mezi třemi a sedmi stupni.

Oblačné počasí s občasným deštěm bude pokračovat i v pátek. Ráno bude rtuť klesat maximálně k minus čtyřem stupňům, odpolední teploty budou mezi čtyřmi a osmi stupni. O velikonočním víkendu by měly teploty šplhat až k deseti stupňům. Prozatím meteorologové očekávají oblačné počasí s přeháňkami, předpověď se však bude ještě upřesňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám