Hlavní obsah

Lukrativní posty pro rebely ODS policie šetří jako možné uplácení

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Kauzou údajného uplácení tří bývalých poslanců ODS premiérem a jejich stranickým kolegou Petrem Nečasem „trafikami“ za odchod ze Sněmovny se již zabývá policie. „Tento týden byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z podplácení, přijetí úplatku, případně i nepřímého úplatkářství a bude probíhat prověřování věci,“ řekla v pátek Právu šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlevo Marek Šnajdr, za ním Radim Fiala, vpravo Ivan Fuksa.

Článek

Obviněn dosud nikdo nebyl. Žalobci původně v trestním oznámení na Nečase, Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, které podal advokát Václav Láska, podezření z trestného činu neobjevili. Nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze jim ale nařídilo, aby podnět předali policii k prověření.

Podle Lásky mohl Nečas Šnajdra, Tluchoře a Fuksu uplatit místy ve firmách s majetkovou účastí státu za to, že před loňským listopadovým hlasováním o vládním daňovém balíčku složili poslanecké mandáty.

Lukrativní místa

Všichni tři totiž v ODS patřili k rebelům, kteří hrozili, že daňový balíček nepodpoří. Po delším vyjednávání a po kongresu ODS všichni ze Sněmovny odešli. Místo nich nastoupili náhradníci, kteří vládě pomohli odhlasovat balíček i církevní restituce.

Dva ze tří bývalých rebelů zasedli na lukrativních místech ve státních firmách. Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady společnosti ČEPRO, Fuksa se stal ředitelem Českého aeroholdingu. O Tluchořovi se spekulovalo, že dostane trafiku v ČEZ, což se dosud nestalo. On sám to popíral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám