Šlehance tatarů z vrbového proutí a jalovce zdobené pentlemi tlumily dlouhé sukně a spodničky valašských krojů.

"Musíme si dát záležet, aby se cérkám prokrvily nohy, aby nám děvčata neuschla a dostala sílu," přitlačil na pomlázku Tomáš Čech a mířil přitom dolů na lýtka v punčoškách.

Hlavně neurazit hospodáře

V domcích se jim pak dostalo vedle tradičních vajíček v přírodních barvách cibulových slupek s otisky lístečků trávy vydatného pohoštění. Stoly se prohýbaly chlebem s uzeným masem, chlebíčky, lidovými koláči - valašskými hruškovými, povidlovými a makovými frgály.

"Chlapi pojďte, musíte se hodně posilnit, aby vám nechyběla energie i na ostatní," zval k pohoštění hospodář a do odlivek už naléval poctivými dávkami čirou slivovici.

"Musíme pomalu, zastávek máme ještě hodně a do večera je daleko. Ještě bychom se chtěli odpoledne i s děvčaty sejít a trochu si zazpívat a popovídat," dohlížel na své kamarády Čech.