Hlavní obsah

Fischer splatí dlužné milióny z kampaně na poslední chvíli

Právo, Jan Martinek
Praha

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer by měl sehnat peníze na zaplacení miliónových dluhů z kampaně od zatím neznámých sponzorů. Právu to v pátek řekl předseda jeho volebního výboru, kardiochirurg Jan Pirk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer patřil podle průzkumů k favoritům. Nakonec neuspěl.

Článek

„Měli jsme schůzku, pan Fischer mě ujistil, že během příštího týdne začnou na transparentní účet chodit peníze tak, abychom ve středu mohli do Senátu odnést to, co je předepsáno,“ uvedl Pirk pro Právo.

Minulý týden se totiž objevily informace, že nad Fischerovými dluhy, které mají činit sedm miliónů, stále visí otazník.

Bývalý premiér byl několik týdnů na dovolené v USA, ze které se vrátil teprve nedávno. A už příští středu musí všichni prezidentští kandidáti přinést konečné vyúčtování kampaně na kontrolu do Senátu.

Pirk upozornil, že Jan Fischer nedluží žádné peníze státu. „Nedluží ani zaměstnancům, ani za pronájem kanceláře. To všechno jsou soukromé vztahy mezi ním a sponzory,“ uvedl.

Fischer, který byl dlouhou dobu považován za favorita, měl totiž slíbenou podporu od několika sponzorů, kteří se ale po neúspěšném prvním kole stáhli. „Je to o charakteru těch lidí,“ posteskl si Pirk.

Ti, kteří pomohou, nechtějí být zveřejněni

Totožnost osob, které by měly Fischerovi nyní s umořením dluhu pomoci, Pirk nezná. „Opravdu nevím, oni si to nepřejí zveřejňovat. Dozvíte se to zřejmě z transparentního účtu,“ řekl Právu.

Největšími sponzory Jana Fischera v prezidentské kampani byli miliardář Tomáš Chrenek a směnárník Mikuláš Šveda. Chrenek poslal Fischerovi před volbami 14 miliónů, po prvním kole ale oznámil, že o žádném dalším daru neuvažuje. Stejně tak Šveda, který dal neúspěšnému kandidátovi čtyři milióny. Fischer ho prý „zklamal“.

Spekulovalo se, že jedním z Fischerových mecenášů může být známý pražský developer Tamir Winterstein. Ten to ale pro Právo před časem popřel s tím, že Fischerovi jen radí.

Prezidentu Miloši Zemanovi chodí peníze od sponzorů na účet i poté, co ve volbě zvítězil. Také většina ostatních kandidátů má už účet uzavřený: podle jejich slov jim zbyly pouhé tisíce. Volební zákon určuje, že zůstatky musí jít na charitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám