Hlavní obsah

Kalousek: Už jsem si zvykl, že když se ODS dopustí něčeho pokleslého, můžu za to já

Právo, ada

Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 pokračuje v kritice údajné dohody ODS, ČSSD a KSČM na obsazování postů v Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ). Zmíněné strany si podle Kalouska neumí představit, že by v kolegiu NKÚ nebyli jejich zástupci. Šéfem úřadu v pátek prezident Miloš Zeman jmenuje Miloslava Kalu (ČSSD). Podle údajných dohod by do viceprezidentské funkce poslanci měli zvolit poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Váš klub nominoval do viceprezidentské funkce v NKÚ programového ředitele Transparency International Radima Bureše, což  ODS vzápětí ústy šéfa poslaneckého klubu označila za Kalouskovy čachry.

To snad nestojí ani za komentář. Náš poslanecký klub projednal některé možné nominace a jednomyslně se přiklonil k panu Burešovi. Důvody jsou jednoznačné. Opravdu si nemyslíme, že má být vedení Nejvyššího kontrolního úřadu rukojmím politických stran. Když už poslanci ODS po dohodě s komunisty zvolili bývalého soc. dem. politika, tak alespoň viceprezident by mohl být jednoznačně nestranný, prokazatelně nespojený s žádnou politickou stranou. Což samozřejmě reprezentant Transparency Internationl splňuje. Skoro si myslím, že to splňuje přímo symbolicky.

Zkoušeli jste pro vašeho kandidáta vyjednat ve Sněmovně podporu, nebo jste jen hodili jeho jméno do placu a ať se ukáže?

Upřímně řečeno, dohoda tady už byla učiněna. Mezi ODS, KSČM a ČSSD. Tyto strany si nedokáží představit, že by kolegium úřadu bylo složeno jinak než z reprezentantů jejich stran. Pokud se na kolegium podíváte, tak tam najdete celou řadu bývalých poslanců obou dvou stran opoziční smlouvy.

Které tam pomohli v minulosti zvolit i členové KDU-ČSL, jíž jste byl členem...

Netvrdím, že jsem se v minulosti na podobných nehodách nepodílel. Nepokládám to za šťastné, a proto jedna ze zásad TOP 09 je zvolit úplně jinou filozofii. V rámci této filozofie jsme také své kandidáty nominovali. Svědčí o tom naše úspěšná nominace do kolegia, kam byl zvolen dlouholetý pracovník NKÚ pan Neuvirt. V rámci stejné filozofie jsme se snažili navrhnout kandidáta na prezidenta úřadu, ať už to byla ing. Trezziová, nebo ing. Vaněk. Šlo o nezpochybnitelné odborníky, kteří nikdy nebyli politiky. A v rámci úplně stejné filozofie navrhujeme i pana doktora Bureše, kterého těžko může někdo podezírat, že je spojen s nějakou politickou stranou.

Věříte, že má šanci? Zatím to na zvolení nevypadá.

Volba je tajná. Pokud dá Sněmovna přednost jednoznačně aktivnímu politikovi v rámci dohody opoziční smlouvy, tak se tak zcela jistě stane. Volba bude legitimní, ale zcela určitě to neprospěje ani pověsti NKÚ a nemyslíme si, že to prospěje pověsti Sněmovny. Ta jen prokáže, že není schopná vymanit se ze zajetí svých představ, podle kterých ten, kdo není členem politické strany, nemůže být zvolen do NKÚ.

Kritizujete ODS a ČSSD za dohodu na volbě prezidenta a viceprezidenta NKÚ, ale podle nich je to výsledek vaší provokace, kdy jste původně odmítli kandidáta ODS Vaňka a postavili jste proti němu Trezziovou, abyste pak Vaňka do dalšího kola sami nominovali. Je to tak?

To je oblíbená rétorika ODS. Vždycky, když se dopustí něčeho pokleslého, tak za to může Kalousek. Já jsem na to zvyklý. Nabízeli celou řadu jmen za předpokladu, že to bude jejich nominant. Šlo více méně o prestiž než o cokoli jiného. My jsme chtěli opravdu nestraníka, pokud možno ženu a nezpochybnitelnou autoritu, což Dana Trezziová určitě splňovala. Do druhé volby už nastoupit nechtěla, jednou jí to stačilo. Proto jsme hledali jiné vhodné jméno a logicky padla volba na pana ing. Vaňka. Byl to výsledek hlasování poslaneckého klubu.

Reklama

Související články

ODS ustoupila, Kala má být šéfem NKÚ

Novým prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu má být dosavadní viceprezident Miloslav Kala, který úřad řídí de facto již rok od nuceného odchodu Františka...

Výběr článků

Načítám