Hlavní obsah

Müllerová navrhne zvýšení minimální mzdy

Minimální mzda by se po šesti letech mohla zvýšit. Ministryně práce s a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) je připravena navrhnout její nárůst o 500 korun na 8500 Kč. Ministryně to ve čtvrtek uvedla při pravidelných sněmovních interpelacích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

"Já teď jsem připravena tuto záležitost přednést na dalším jednání tripartity, které bude, předpokládám 9. dubna, a půjdu s návrhem na navýšení zhruba na osm a půl tisíce korun," řekla Müllerová poslancům.

"Musím konstatovat, že skutečně od roku 2007 nedošlo k navýšení minimální mzdy," uvedla ministryně. "My jsme tuto otázku několikrát diskutovali se svými partnery v rámci tripartity," řekla. Zástupci odborů jsou podle ní této otázce velmi nakloněni, ale zaměstnavatelé se k ní podle jejích slov příliš kladně nestaví.

V současné době představuje minimální mzda 8000 hrubého měsíčně. Müllerová připomněla, že od letošního 1. ledna se zvýšila u mladistvých a zdravotně postižených také na 8000 korun.

Odbory chtějí nárůst na 9000 korun

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil již dříve řekl, že odbory chtějí zvýšení minimální mzdy z 8000 na 9000 korun. Návrh na zvýšení minimální mzdy na 9000 korun již odboráři v únoru předali Sněmovně.

Odměňování minimální mzdou se podle dřívějších odhadů ministerstva práce a sociálních věcí týká zhruba 80 000 až 120 000 zaměstnanců v České republice.

V prosinci 2011 vláda projednávala návrh na navýšení minimální mzdy z 8000 korun o 400 nebo 500 korun. Kabinet tehdy návrh neschválil s poukazem na nejistý vývoj domácí ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám