Hlavní obsah

Církve zatím požádaly o vrácení 3676 pozemků a 12 staveb

Církve a náboženské společnosti do poloviny března požádaly na základě zákona o majetkovém vyrovnání o vrácení 3676 pozemků a 12 staveb. Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) podalo 66 výzev stran vrácení majetku 15 subjektů. Stát doposud žádný nevydal.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Žádný majetek zatím vrácen nebyl (ilustrační foto)

Článek

Protože je možné uvádět původní označení pozemků z doby, kdy je získal stát, bude se počet parcel kvůli změnám v katastru měnit, upozornil Bendl. Podotkl také, že listiny, kterými církve a náboženské společnosti dokládají právní nárok, mají často rozdílnou kvalitu. Stát dosud žádnou nemovitost nevydal, dodal ministr.

Počet žádostí podle něho roste. V lednu jich bylo 16, v únoru 24 a v březnu do půlky měsíce 26. Státní pozemkový úřad dostal 41 výzev, dalších 25 směřovalo ostatním takzvaným povinným subjektům, k nimž patří třeba Lesy ČR. Žádosti je možné podávat do konce roku.

Ministr zatím nechce spekulovat, co bude vydáno

Bendl také označil za zbytečné nyní zveřejňovat podrobnosti o výzvách, po čemž volá část opozice. Ministr zdůraznil, že úřady nic netají, ale neměly by vydávat spekulativní informace typu "možná bude vydáno, nebo zcela jistě bude vydáno". "V okamžiku, kdy k rozhodnutí úřad dospěje, není důvod ho nezveřejnit. Ale je klidně možné, že spousta žádostí nebude mít všechny podklady, které jsou potřeba," dodal Bendl.

Majetkové vyrovnání státu a církví
Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Na tuto část restitucí již vláda se zástupci církví uzavřela smlouvu, přestože na to podle původního ujednání měla čas až do konce září. Ze 17 společností se finanční náhrady vzdala Bratrská jednota baptistů.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30 000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 000 hektarů lesních pozemků. To je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Podle pozemkového úřadu by se mohlo církvím vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahuje také asi na 120 bytových domů, tři kláštery a stejný počet zámků a několik set rybníků.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Ústavní soud dostal v uplynulých týdnech postupně tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. Rozhodnutí by mohlo padnout v řádu měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám