Hlavní obsah

Frenštát rozdělil obětem výbuchu 15 miliónů

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm ve středu rozhodovali tamní zastupitelé o tom, jak rozdělí peníze, které lidé poslali na konto veřejné sbírky na pomoc lidem, kteří přišli o domov po výbuchu domu č. 39. Na kontě veřejné sbírky bylo ve středu vpodvečer už téměř 18 miliónů korun a 300 kanadských dolarů. Skoro milión korun vhodili lidé ještě do kasičky v recepci městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Frenštát rozdělil obětem výbuchu 15 miliónůVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Zastupitelé se jednomyslně rozhodli nyní rozdělit 15 miliónů korun, o rozdělení zbylé částky ze sbírky budou rozhodovat podle potřeby v budoucnu. Vyplatit peníze chce město lidem co nejdříve.

"Největší část peněz, 50 procent, bude určená na to, aby si čtyři domácnosti mohly zajistit nové bydlení," uvedla starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy). Každá domácnost tak získá ze sbírky 1,875 miliónu korun.

Třicet procent z rozdělované částky (4,5 miliónu korun) má zohlednit zdravotní hledisko u lidí, kteří skončili po výbuchu domu v nemocnici, další tři milióny korun pokryjí ostatní náhrady, a každý z obyvatel domu tak získá 150 tisíc korun na osobní věci.

Zbylou část peněz si rozdělí lidé, kteří v troskách domu ztratili příbuzné. Konvičkovi, kteří přišli o obě děti, dostanou celkem 900 tisíc korun. Syn jedné z obětí Robert Mlynarczyk, jenž v domě sice nebydlel, ale přišel o tři členy rodiny v bytě nad Konvičkovými, dostane 300 tisíc korun.

Vdovu po Blažkovi zatím neřešili

Vdova po Antonínu Blažkovi, který zřejmě výbuch domu v neděli 17. února brzy ráno způsobil, zatím nedostane z vybrané částky nic. „Toto jsme zatím vůbec neřešili. Vyšetřování ještě neskončilo,“ řekla.

Výbuch plynu v bytovém domě zapříčinil pravděpodobně sedmapadesátiletý Blažek, s nímž měli ostatní nájemníci dlouhodobé spory. Měl dluhy, o byt přišel v exekuci a měl se vystěhovat.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Domy č. 40 a 41 ve Frenštátě nyní zakrylo lešení. Firma musí domy zpevnit ocelovými lany. To bude trvat několik týdnů. Až pak se budou moci nájemníci domu č. 40 vrátit do svých domovů.

V troskách panelového domu zahynulo kromě Blažka ještě dalších pět lidí, včetně tří dětí. Blažek měl podle sousedů i policejní verze pustit ve sklepě domu plyn a pak jej na několika místech podpálit. Dva lidé z 11 zraněných jsou stále v péči lékařů Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Žena je popálena na 90 procentech, muž na více než 50 procentech těla.

Třípatrový dům se šesti byty výbuchy a následný požár zcela zničily. Střecha domu se zřítila dovnitř budovy, zbytek museli strhnout hasiči. Do svých bytů se dosud nemohli vrátit ani obyvatelé sousedního domu č. 40. Oba domy měly společnou stěnu, sousední dům se po odstranění trosek stal nestabilním a je nutné jej zpevnit ocelovými lany. Lidé se do bytů budou moci vrátit asi až za několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Frenštát pohřbil dětské oběti výbuchu

Do obrovského smutku se ve středu odpoledne ponořilo jedenáctitisícové město Frenštát pod Radhoštěm, kde se konal pohřeb prvních dvou ze šesti obětí výbuchu...

Výběr článků

Načítám