Hlavní obsah

Těžiště teroristických aktivit se může přesunout do Česka, varuje vnitro

Praha
Aktualizováno

Česká republika by se díky své mezinárodní pozici a postavení mohla stát zemí, do které teroristé přesunou těžiště svých aktivit. Tvrdí to Strategie ČR v boji proti terorismu, kterou ve středu schválila vláda. Největší riziko spatřuje dokument v tom, že je ČR nejen tranzitním místem pro lidi podezřelé z terorismu, ale i prostorem pro jejich krátkodobý pobyt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Ačkoliv se území České republiky zatím nestalo dějištěm žádné akce označitelné za teroristický útok klasického charakteru, riziko uskutečnění takového útoku stále trvá," píše Ministerstvo vnitra v materiálu pro kabinet premiéra Petra Nečase (ODS).

V této souvislosti zpráva zmiňuje loňský útok na izraelské turisty v bulharském Burgasu, při kterém zemřelo sedm lidí. "V neposlední řadě mohou být potenciálním rizikem vztahy České republiky a státu Izrael a podpora tomuto státu vyjadřovaná na mezinárodní scéně," poznamenalo vnitro. Podle něho je však úroveň připravenosti ochrany obyvatelstva srovnatelná s jinými vyspělými státy světa.

Nepodcenit radikalizaci občanů

Hlavní prioritou pro Českou republiku v boji proti terorismu zůstává zlepšování komunikace a spolupráce mezi zainteresovanými subjekty.

Státní orgány by však neměly podceňovat ani riziko radikalizace některých občanů ČR. Věnovat by se měly podle strategie také začleňování cizinců do společnosti. "Hrozba ze strany některých imigrantů bude nadále narůstat. Nebezpečné podhoubí pro radikalizaci představuje stále narůstající počet uzavřených národnostních enkláv, které zatím v České republice vznikaly převážně z ekonomických důvodů," varuje materiál.

Materiál rovněž upozorňuje, že policii a tajným službám znesnadnilo práci dubnové rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části trestního řádu, která se týkala získávání takzvaných provozních a lokalizačních údajů od operátorů. Po novelizaci již operátoři nemusí, na rozdíl od předchozí úpravy, uchovávat informace o takzvaných serverových službách. "Současný stav vede tedy k tomu, že se Policie ČR nedostane k důležitým údajům z hlediska odhalování trestné činnosti," podotkli autoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám