Hlavní obsah

Ostrava podá stížnost kvůli odmítnutí žaloby na špatné ovzduší

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Město Ostrava nenechá jen tak zamítnutí své žaloby na stát kvůli špatnému ovzduší, kterou minulý týden smetl ze stolu pražský městský soud s odůvodněním, že byla podána pozdě. Ostrava podá k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost. Novinářům to v úterý sdělil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě

Článek

„O kasační stížnosti dnes (v úterý, pozn. red.) rozhodli jednomyslně městští radní. Naši právníci stížnost odešlou v nejbližších dnech,“ informoval primátor s tím, že město trvá na tom, že tamní ovzduší je velmi špatné. „Od doby, kdy jsme před třemi lety podali žalobu, se ovzduší nezlepšilo. Není tedy důvod netrvat na tom, že stát neplní svoje povinnosti. Stále zde totiž nefunguje systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů,“ vysvětloval Kajnar.

Není přece možné, že by neexistoval způsob obrany proti tomu, že stát nedělá to, co je jeho povinností.
primátor Petr Kajnar

Podle něj námitka soudu, že město svou žalobu podalo pozdě, je neadekvátní. „Nelíbí se mi, že soud řeší formální záležitosti a ne podstatu naší žaloby,“ řekl Kajnar.

Pokud město se svou kasační stížností u Nejvyššího správního soudu neuspěje, je připraveno hledat další formy možné žaloby. „Není přece možné, že by neexistoval způsob obrany proti tomu, že stát nedělá to, co je jeho povinností. Akční plán, který nám ministerstvo životního prostředí předložilo, je pouze popisem stavu. Ten ale my všichni známe,“ shrnul ostravský primátor.

Pražský městský soud ostravskou žalobu odmítl minulý čtvrtek. „Ostrava žalobu na stát nepodala včas. Proto soud vůbec nezkoumal, jestli je žaloba opodstatněná, či nikoliv. Zameškání časové lhůty nelze prominout,“ vysvětlila Právu minulý týden mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že žaloba měla být podána nejpozději do dvou měsíců od té chvíle, kdy se žalobce o nezákonné situaci či zásahu dozvěděl.

Ministerstvo soud chválí

„Soud se tuto skutečnost z analýz a zaslaných informací dozvěděl dne 17. března 2009, termín podání žaloby tudíž město Ostrava mělo do 18. května 2009. Žalobu však podalo až za rok, a to konkrétně 21. května 2010,“ upřesnila Puci.

Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupuje Českou republiku, označilo čtvrteční rozhodnutí soudu za logické a správné. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor. „Situaci v Moravskoslezském kraji z hlediska kvality ovzduší bereme vážně, o čemž svědčí i naše aktivity v tomto regionu. Mám na mysli například program kotlíkových dotací, vyjednání 90procentní podpory z evropských fondů pro opatření v místním průmyslu či možnost zavedení nízkoemisních zón,“ reagoval za ministerstvo jeho mluvčí Matyáš Vitík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám