Hlavní obsah

ČSSD odstraněním Dienstbiera odmítla havlistické elitářství, chválí Klausův institut

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Institut Václava Klause se ve svém druhém komentáři zaměřil na uplynulý sjezd ČSSD v Ostravě. Sociální demokraté podle institutu obstáli v tom, že odmítli koncepci "oblíbence mediálních struktur" Jiřího Dienstbiera a nahradili ho ve vedení strany "racionálně se chovajícím" plzeňským hejtmanem Milanem Chovancem. V souvislosti s Dienstbierem dokonce píše Klausův institut o "havlistickém elitářství".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Václav Klaus v nové pracovně v barokním zámečku na pražské Hanspaulce

Článek

Klausův institut se zamýšlí, jakým směrem ČSSD ve stylu a uvažování mohla na sjezdu vybočit. „Posunutí blairovským směrem k politickému centrismu, odhození zbytků marxistické veteše či přehodnocení nadšení z expanzívní fiskální politiky asi ne. Posunutí bylo vlastně možné jen jedním směrem a v tomto smyslu je pro ČSSD a pro celou politickou scénu asi dobře, že nakonec nenastalo,“ soudí institut.

A nastiňuje směr, kterým se mohla sociální demokracie vydat. „Jedním z možných posunů ČSSD totiž bylo adoptování principů nepolitické politiky a havlistického elitářství a přechod od klasických socialistických receptů na pozice antistranické utopie, která má pouze zakrýt nevolenou vládu mocných zájmových skupin,“ uvedl Klausův think tank v komentáři.

V této souvislosti exprezidentův institut píše, že sjezd ČSSD obstál, když místo Dienstbiera zvolil do funkce místopředsedy Chovance. "V tomto smyslu sjezd obstál, což bylo vyjádřeno i personálně: odmítnutím koncepce dosavadního místopředsedy a oblíbence mediálních struktur Dienstbiera a jeho nahrazení racionálně se chovajícím plzeňským hejtmanem Chovancem,“ píše se v komentáři.

Podle institutu je třeba neustále polemizovat s klasickými levicovými přístupy ke státu, na druhou stranu je třeba akceptovat legitimitu i mandát levicové politiky.

„Naproti tomu populistické, ideově nezakořeněné, programově vyprázdněné a konjunkturálně motivované pokusy nahradit parlamentní demokracii korporativistickou diktaturou jsou nebezpečím pro všechny vyhraněné a na srozumitelných základech postavené politické strany a ideové koncepty bez rozdílu jejich orientace,“ soudí institut.

Kritika Mládka

Institut se dotýká i výroku stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka o parazitujících živnostnících. „Ideově nás na sjezdu nejvíce zaujala myšlenka zvyšování daní – čili více státu a méně lidské svobody – a ne jako přeřeknutí se (ale jako jistě dlouho na sjezd připravovaný projev stínového ministra financí ČSSD Mládka) ohledně živnostníků,“ uvádí se v komentáři.

„Srdci našich socialistů jsou evidentně bližší nezaměstnaní na podporách než ti, kteří mají odvahu živit se živnostenským podnikáním jako OSVČ. Proto jim budoucí vláda ČSSD hodlá osekat výdajové paušály a nutit je platit minimální daň,“ uvedl dále institut.

Reklama

Výběr článků

Načítám