Hlavní obsah

Přívaly sněhu komplikují dopravu, místy napadlo i čtyřicet centimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatná sněhová nadílka v noci na úterý a v úterý ráno zkomplikovala dopravní situaci takřka ve všech krajích. Počet nehod v mnoha regionech výrazně vzrostl. Provoz na řadě silnic a železnic přerušily popadané stromy a větve. Doprava se ale postupně obnovuje.

Radarové snímky srážek za posledních dvanáct hodinVideo: chmi.cz

 
Článek

Silničáři v Libereckém kraji po více než sedmi hodinách otevřeli pro nákladní dopravu silnici I/10 od Tanvaldu na česko-polskou hranici. Sněžení ale i nadále komplikuje dopravu v celém kraji a motoristé by neměli vyjíždět bez zimní výbavy. V noci v regionu připadlo od deseti do 20 centimetrů mokrého sněhu, silničáři nasadili veškerou techniku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vážná nehoda se stala na Českolipsku, kde se srazil autobus, nákladní a osobní vůz. Jedna žena utrpěla těžké zranění.

Po deváté hodině dopoledne se podařilo na Vysočině zprůjezdnit silnici mezi Stropešínem a Třesovem na Třebíčsku, na silnici Mohelno – Dukovany se na zprůjezdnění pracuje.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Autobus havaroval v Brandýské ulici v obci Jirny.

„Silnice byly uzavřeny kvůli popadaným stromům. Situaci také zkomplikovala tma,“ popsal Právu dispečer krajských cestářů Dalibor Tomšů. Jak doplnil, obce však odříznuty od světa nebyly. V terénu je veškerá technika a cesty se daří udržovat sjízdné.

V této chvíli je problém na silnici I/34 mezi Pelhřimovem a Humpolcem, kde poblíž obce Komorovice vyšetřují policisté smrtelnou nehodu. „Za zatím nevyjasněných okolností se tu srazily Škoda Octavia a tahač s návěsem. Řidič osobního vozu, 32letý muž, na místě zemřel. Místo je neprůjezdné, policisté kyvadlově odklánějí dopravu přes Komorovice,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Silnice na jihu Moravy byly kolem 10. hodiny dopoledne sjízdné se zvýšenou opatrností. Na většině z nich leží rozbředlý sníh. Hasiči na mnoha místech Blanenska likvidují spadané stromy a větve, které blokují cesty. Neprůjezdné jsou komunikace Bílovice nad Svitavou-Adamov a také Deblín-Tišnov. Situace se sice zlepšuje, ale pomalu, řekli pracovníci dispečinku jihomoravské údržby silnic.

Foto: Jiří Novotný pro Novinky.cz

Brňané jsou zasněženým městem do práce

S problémy musejí počítat řidiči na silnici I/43 z Brna do Svitav. U Lipůvky zůstalo stát v kopci několik kamionů. Problémový je i silniční tah Znojmo-Jihlava. V celém regionu zaznamenala policie 80 nehod, přičemž běžně denně vyjíždí průměrně ke 30 nehodám.

V pondělí napadlo v regionu místy až 40 centimetrů sněhu. Nejtěžší boj s ním sváděli silničáři od 12:00 do 22:00. V Brně nasadil podnik Brněnské komunikace do boje s nadílkou všech svých 21 posypových vozů a posílil je traktory s radlicemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Krátce před čtvrtou hodinou ranní narazilo osobní auto do mostního pilíře v obci Velká Bystřice na Olomoucku. Po nárazu začalo hořet, uvnitř zůstal zaklíněn řidič, který na následky zranění zemřel. Nehoda může mít souvislost s počasím. V Olomouckém kraji v noci vydatně sněžilo, v terénu byli po celou noc silničáři.[celá zpráva]

Foto: HZS Olomouckého kraje

Řidič ve vozidle zemřel

Také hasiči se v Olomouckém kraji celou noc nezastavili. Museli vyjíždět k popadaným stromům i k drátům elektrického napětí. Podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka zaznamenali dosud více než pět desítek výjezdů. "Linka tísňové pomoci stále přijímá nové žádosti o pomoc při odstraňování následků vydatného sněžení a další komplikace s tímto problémem spojených, například kolize vozidel, zapadané osobní i nákladní automobily," řekl mluvčí.

Po nárazu do mostního pilíře zemřel řidič osobního autaVideo: HZS Olomouckého kraje

"Od ranních hodin, a to převážně na území olomouckého a prostějovského okresu, přibyly i dopravní nehody. Jen v poslední hodině hasiči řeší již další desítku nových událostí," dodal Hošák.

V některých částech Olomouce zase byly kvůli sněžení v noci a ráno přerušeny dodávky elektřiny.

Odstavené kamióny v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

Kvůli sněhu havarovala auta po celé republice. Hasiči v Pardubickém kraji od půlnoci až do dopolední 9 hodiny zasahovali celkem u 28 nehod.

„Kamiony či cisterny uvízly na zledovatělém povrchu vozovek, a to zejména na Svitavsku – v Březové nad Svitavou, Opatovci. V Rohozné skončil v příkopu i autobus. Hasiči ho pomocí lan a automobilového jeřábu vytáhli. Řidiči dodávky museli hasiči ošetřit tržnou ránu na ruce, když s vozem skončil v příkopu na boku v Opatovci. U Červeného Potoka vytahovali hasiči před sedmou hodinou ranní zapadlý kamion v příkopu. V Liboměřicích hasiči vytahovali autobus, v němž cestovaly děti,“ informovala mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasiči na Pardubicku vyjížděli také k popadaným stromům a polámaným větvím, které nevydržely nápor těžkého sněhu a zablokovaly silnice. Spolu s pracovníky energetiky odstraňovali také spadlé dráty elektrického vedení v Poběžovicích u Přelouče.

Na železniční trati z Pardubic do Hradce Králové spadl mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou strom na trakčním vedení. V úseku Hradec Králové - Opatovice byl provoz na čtyři hodiny zastaven, projet mohly pouze motorové vlaky. Dráhy zajistily ze Stéblové kyvadlovou dopravu motorovou soupravou, která svážela cestující do Pardubic pro přestup na náhradní autobusovou dopravu do Hradce Králové. Přímé autobusy jezdily mezi oběma krajskými městy a také mezi Hradcem a Opatovicemi.

Jihočeské silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Ve větší části regionu od pondělního večera sněží. Řidiči také musí počítat se zhoršenou viditelností.  Na vozovkách nižších tříd na Jindřichohradecku, Strakonicku a Táborsku leží vrstva nového sněhu. Na ostatních komunikacích je rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

V Krkonoších napadlo přes noc až 25 centimetrů sněhu. Všechny silnice Královéhradeckého kraje jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Silničáři upozorňují na zvýšené nebezpečí pádu stromů na silnice kvůli velkému množství mokrého sněhu.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Nehoda sanitky a tří vozidel u Šestajovic, jeden člověk se zranil

Komplikace na železnici

Kvůli stromům spadlým na železniční trať je v úseku Borohrádek - Týniště nad Orlicí na Rychnovsku zavedená náhradní autobusová doprava. Spadlé stromy jsou také u obce Mladějov na Jičínsku, kde také skončila dvě auta v příkopu, na místo míří hasiči.

Popadané větvě a stromy brzy ráno omezily, nebo přerušily železniční dopravu na tratích Opatovice nad Labem - Stéblová, z Dobřichovic do Prahy-Radotína a na úseku Milotice nad Opavou - Brantice.

Nehoda sanitkyVideo: Jiří Forman, Novinky

Již večer působila sněhová kalamita problémy i na trati ze Střelic do Silůvek, kde kolem půl desáté večer najel osobní vlak do spadlého stromu. Mluvčí Českých drah Kateřina Šubová řekla, že nehoda se obešla bez zranění. Silné sněžení komplikovalo i provoz v brněnském železničním uzlu. Omezení dopravy se dotýkalo všech vlaků, které nabíraly velké zpoždění. Šubová uvedla, že ráno už bylo zpoždění nejvýše do deseti minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám