Hlavní obsah

Zeman počátkem dubna vyrazí na návštěvu Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman s chotí zavítá 4. a 5. dubna na oficiální návštěvu Slovenska. V pondělí to potvrdila kancelář slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče i Zemanova mluvčí Hana Buriánová. Zeman již po svém zvolení avizoval, že jeho první zahraniční cesta povede právě k východním sousedům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Slovenská prezidentská kancelář program Zemanovy návštěvy neupřesnila. Očekává se, že nový český prezident, jenž nastoupil do úřadu 8. března, se na Slovensku mimo jiné setká se svým hostitelem, prezidentem Ivanem Gašparovičem, a také s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Pavolem Paškou.

Fico nedávno prohlásil, že Zeman má na Slovensku "mnoho přátel" a že veřejnost ho vnímá velmi pozitivně. Oficiální jednání by se podle Fica mohla týkat kupříkladu energetiky či spolupráce armád při ochraně vzdušného prostoru.

Tradičně nadstandardní vztahy

Slovenská diplomacie po vítězství Zemana v první české přímé volbě hlavy státu uvedla, že ke zlepšení vztahů mezi Bratislavou a Prahou došlo v letech 1998 až 2002, kdy Zeman stál v čele české vlády. Na Slovensku byl tehdy u moci kabinet Mikuláše Dzurindy, který vystřídal vládu autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara. Zeman a Dzurinda například v roce 2000 ukončili sedmiletý spor o dělení majetku po bývalé československé federaci.

Slovenští a čeští politici se shodují, že dvě desetiletí od rozpadu československé federace jsou vztahy mezi Českem a Slovenskem bezproblémové a nadstandardní.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český prezident Václav Klaus si se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem předali státní vyznamenání.

Zemanův předchůdce v prezidentském úřadu Václav Klaus v rámci zahraničních cest na závěr svého mandátu navštívil Slovensko koncem února. Se slovenským prezidentem se pak Klaus setkal ještě začátkem března v Brně, těsně před svým odchodem z funkce; oba prezidenti si tehdy vyměnili vysoká státní vyznamenání. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám