Hlavní obsah

Praha chce vykázat pouliční umělce z centra, čeká na připomínky radnic

Praha

Pouliční umělci se možná zakrátko budou muset poroučet z centra metropole. Tak to alespoň vyplývá z návrhu, podle kterého by jejich vystupování regulovala zvláštní vyhláška. Předpis, který by mohl platit od května, by měl vymezit hlavně to, kde jsou produkce zakázány. Návrh vyhlášky Praha rozeslala městským částem, které mohou hlavnímu městu zasílat připomínky.

Foto: archiv, Právo

Pro pouliční umělce by měla být místa v centru Prahy tabu.

Článek

Z návrhu například vyplývá, že by měla být pouliční vystoupení zakázána třeba na Karlově mostě, části Staroměstského náměstí, v Celetné, Jilské, Karlově a Melantrichově ulici, dále Na Příkopě, Na Můstku či na Malém náměstí.

Umělci by také nesměli vystupovat u kostelů v době bohoslužeb, u škol v době výuky, na hřbitovech a dětských hřištích, nesmí ani omezovat vstup do okolních objektů či průchod chodců. Najednou by mohli hrát maximálně čtyři lidé a nejdéle hodinu a půl. Poté by museli produkci na daném místě ukončit. Produkce budou povoleny v době od 10:00 do 21:30.

 Od loňska není potřeba žádné povolení

Počátkem loňského roku Praha uvolnila podmínky tak, že pouliční vystupující nyní nepotřebují žádné povolení. Někteří obyvatelé a firmy v centru Prahy si ale podle důvodové zprávy stěžovali na hlučná vystoupení. Protože ale vyhláškou není možné omezovat hluk z produkcí, jediným řešením se podle magistrátu jeví vymezit místa, kde bude pouliční vystupování zakázáno.

Vyhláška zároveň vymezí, kde mohou umělci vystupovat s jinými než hudebními produkcemi (například pantomima, žongléři, živé sochy a podobně). Zároveň budou vyhrazena místa pro hlučná vystoupení, třeba pro bubeníky. Praha 7 navrhuje, aby byly hlučné produkce povoleny ve Stromovce a Letenských sadech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám