Hlavní obsah

Zemřel bývalý politik Rudolf Battěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli dopoledne zemřel ve věku 88 let sociolog a bývalý politik Rudolf Battěk. Patřil mimo jiné k zakladatelům Klubu angažovaných nestraníků a v listopadu 1989 také k čelným představitelům Občanského fóra.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Rudolf Battěk na archivním snímku

Článek

Informoval o tom server Lidovky.cz s odvoláním na socioložku Jiřinu Šiklovou. Battěk například v roce 1997 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Battěk byl za dob normalizace dvakrát vězněn pro údajné podvracení republiky. Podepsal Chartu 77 a byl členem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V listopadu 1989 byl čelným představitelem Občanského fóra a byl i členem ČSSD. Strana ho v červnu 1990 vyloučila, ale její ústřední výkonný výbor o tři roky později toto rozhodnutí zrušil.

Do sociální demokracie se Battěk nevrátil, protože se mezitím stal členem Asociace sociálních demokratů. Tehdejší předseda ČSSD a nynější prezident Miloš Zeman tehdy změnu vysvětlil tím, že žádná demokratická strana nemá právo na vyloučení těch členů, kteří mají jiné názory.

V roce 1996 Battěk neúspěšně kandidoval jako nezávislý do Senátu ve volebním obvodu v Praze 8.

Reklama

Výběr článků

Načítám