Hlavní obsah

Mládek se omluvil za slova o parazitujících živnostnících, sám je živnostník

• Aktualizováno
Novinky, rei

Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) se omluvil za své přirovnání živnostníků k parazitům. Slova, která pronesl v sobotu na sjezdu ČSSD v Ostravě, prý byla vytržena z kontextu. Podle informací z živnostenského rejstříku je přitom sám živnostníkem. Za Mládka už se v neděli omluvil také jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Článek

„Za to slovo se omlouvám. Nemělo zaznít,“ řekl Mládek v neděli Novinkám.

Z živnostenského rejstříku navíc vyplývá, že sám Mládek je živnostníkem. Jako obor má zapsanou činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců, zjistila ČTK.

„Rád by se formou tohoto komentáře omluvil všem občanům a především živnostníkům za svá slova na 37. sjezdu ČSSD, která mohla být pochopena zcela jinak, než jsem je ve skutečnosti myslel. Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ, ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní, není ochotna řešit neúnosný rozdíl v podmínkách pro OSVČ a zaměstnance a de facto na jakákoli řešení propadu veřejných financí a kumulujících se problémů rezignovala,“ prohlásil Mládek poté, co se na něj za jeho slova snesla kritika i z vlastních řad.

Ohradil se proti Nečasovi

Na pondělní dopoledne už také Mládek svolal tiskovou konferenci, kde se zřejmě k celé události ještě vrátí.

Stínový ministr financí zároveň reagoval na Petra Nečase, který jeho výrok v sobotu komentoval tím, že jde o předzvěst útoku na drobné podnikatele.

Podle Mládka jde ze strany Nečase o demagogii. „Pan premiér ze mne a celé sociální demokracie udělal zemské škůdce českých živnostníků, kdy účelově vytrhl z mého vystoupení slova o 'daňovém parazitování',“ řekl.

Omluvil se i Sobotka

Za Mládkův výrok o parazitujících živnostnících se v neděli v Partii na Primě omluvil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Mě ten výrok hodně zaskočil a já s ním nesouhlasím,“ řekl Sobotka. „Chci se omluvit,“ dodal s tím, že Mládkovi už svůj názor sdělil.

Podle předsedy soc. dem. jde o nešťastné nálepkování. „To, co udělal Jan Mládek, je nešťastné nálepkování, a nálepkováním se nikam nedostaneme,“ poznamenal Sobotka.

Sobotka řekl, že si živnostníků váží. „Každý, kdo je schopen podnikat, tak stát by si ho měl hledět a neházet mu klacky pod nohy,“ uvedl. Role podnikatelů je podle něj významná zvlášť v této době, kdy rekordně roste nezaměstnanost.

Na druhou stranu podle Sobotky si mnozí soukromníci zadělávají na problém, když odvádějí méně na sociální pojištění. Podle Sobotky se tak může stát, že se z nich v budoucnu stanou chudí důchodci, a o tom se musí mluvit, jinak je to pokrytectví. „Je to téma pro diskusi a pro řešení a není tady prostor pro pokrytectví nebo zamlčování problémů,“ podotkl předseda sociální demokracie.

Mládkův sjezdový výrok o některých zaměstnavatelích parazitujících na zaměstnancích vyvolal bouři. Důrazně se vůči němu ohradila asociace drobných podnikatelů i předseda vlády Petr Nečas (ODS). Ten uvedl, že je to útok na živnostníky. [celá zpráva]

Ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba výrok označil za populistický. [celá zpráva]

Změna daní k 1. 1. 2015

ČSSD plánuje v případě volebního vítězství v příštím roce a převzetí vlády změnit daňový systém a zavést odstupňovanou (progresivní) daň z příjmu. Lépe vydělávající tak zaplatí na dani více.

Sobotka připomněl, že daň - z přidané hodnoty - zvýšila také současná vládní koalice pravicových stran, i když před volbami slibovala, že daně neporostou.

Změnu podle svého plánu by soc. dem. chtěla k prvnímu lednu 2015 a má být jednorázová. „Nechceme daňovou revoluci každý rok, aby tady nevznikly zmatky,“ prohlásil Sobotka. Podotkl, že s daněmi by se pak hýbalo pouze v případě změn pravidel v EU.

Anketa

Jak hodnotíte přirovnání některých živnostníků k parazitům?
Je nepravdivé a nevhodné.
66,9 %
Je nevhodné, i když může být částečně pravdivé.
20,7 %
Je pravdivé a přiléhavé.
11,7 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 70128 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám