Hlavní obsah

Nepřijel jsem vás rozložit, nabízím vám svoje přátelství, řekl Zeman ČSSD

• Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Miloš Zeman v projevu, který opět přednesl spatra, na sjezdu ČSSD řekl, že si přeje vítězství této strany v příštích volbách, ať už budou předčasné, či v řádném termínu. Sklidil za tato slova potlesk ve stoje delegátů sociální demokracie. Řekl také, že nepřijel ČSSD rozložit a nabídl delegátům své přátelství.

Přeji si vítězství ČSSD v příštích volbách, řekl Zeman na sjezduVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Zároveň vyzval nejsilnější opoziční stranu, aby v případě vítězství vytvořila menšinovou vládu.

„Jako prezident České republiky jsem povinen být nadstranický, jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách," řekl doslova.

„Dovedete si mě představit, že budu podporovat vládu Petra Nečase nebo Karla Schwarzenberga? Stejně by to byla vždy vláda Miroslava Kalouska. Nebo si snad dovedete dokonce představit, že budu podporovat vládu Karolíny Peake?“ ptal se delegátů Zeman, podle kterého je činnost dnešní vlády kombinací nečinnosti a negativní činnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD v Ostravě

Zeman se vrátil k vládě Vladimíra Špidly, který vytvořil po volbách v roce 2002 koaliční vládu s podporou 101 hlasů. Podle Zemana to byla chyba, podle něj měla ČSSD vládnout sama s podporou KSČM, se kterou ve Sněmovně měla 111 hlasů. Proto nynější soc. dem. vyzval: "Mějte odvahu vládnout sami, protože pak ponesete veškerou tíhu odpovědnosti, ale nestane se vám, že vaše úspěchy si bude přisvojovat někdo jiný, ale například vaše neúspěchy zůstanou právě jenom vám samotným. Je to výzva pro kteroukoli stranu, která vyhraje příští volby.“

Miloš Zeman dorazil na sjezd ČSSDVideo: Pavel Karban, Právo

V závěru projevu připomněl obavy, že bude z funkce prezidenta rozkládat ČSSD a za větu: "Přátelé, proč bych to dělal? Proč bych rozkládal soc dem? Přeji ČSSD, aby byla opravdu stranou přítelkyň a přátel a nabízím jí svoje vlastní přátelství,“ sklidil podruhé potlesk ve stoje.

Neumíte-li vládnout, ztratíte popularitu

Prezident, který delegáty pozdravil tradičním oslovením „milé přítelkyně, vážení přátelé“, uvedl, že období, kdy vedl ČSSD, bylo nejkrásnější dobou jeho života. „A to nikoli proto, že jsem byl tehdy předsedou sociální demokracie, ale proto, že se nám dařilo společně naplňovat cíle, které se v té době některým zdály nesmyslné a nedosažitelné,“ řekl.

Uvedl, že se straně během pěti let podařilo z malé strany dosáhnout voličské podpory ve výši 32 procent. „Ale to samo o sobě by bylo ještě málo. Protože zvítězit ve volbách je dobré, ale neumíte-li vládnout, pak svoji popularitu a prestiž velice rychle ztratíte,“ podotkl.

Připomněl však, že se jeho vládě jako první sociálně demokratické vládě v dějinách podařilo vyvést zemi z hospodářské krize, nastartovat ekonomický růst a provést zásadní reformy.

Zeman také varoval před "nebezpečím závistivé malosti, která, jakmile se v jejím okolí vynoří výraznější osobnost, udělá vše pro to, aby tuto osobnost zadupala do země a nahradila ji šedivým průměrem, který sice ničemu nevadí, ale taky ničemu neprospívá“.

Pochválil hejtmany

Právě z tohoto hlediska je podle něj sociální demokracie v lepší pozici než ostatní politické strany, a to především kvůli 11 sociálnědemokratickým hejtmanům. Zatímco ministrům Nečasovy vlády podle něj často chybí elementární znalosti o jejich resortu, hejtmani si počínají ve svých funkcích zodpovědně a "mají kvalifikaci řídit politickou stranu a v budoucnosti i stát".

Zeman přiletěl vrtulníkem

Zeman doletěl do Ostravy vrtulníkem. U vchodu kongresového centra Gong, kde se sjezd koná, jej uvítal i exministr Martin Pecina. Prezidentovi věnoval obří nazouvák a slivovici. Výborně, ocenil Zeman slivovici. Půjdeme dovnitř, protože je hrozný mráz, zavelel.

Přílet Miloše Zemana do OstravyVideo: HZS MSK

Zeman slíbil účast na sjezdu už v den svého zvolení prezidentem. Tehdy také řekl, že šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi slíbil, že na sjezdu promluví a členy ČSSD osloví tradičním "přítelkyně a přátelé".

37. sjezd ČSSD začal v pátek v 10 hodin. V dopoledních hodinách promluvili místopředsedové strany a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Odpoledne je na programu kromě Zemanova projevu také volba nového vedení.

Sobotka by měl post předsedy obhájit. Spekuluje se, zda roli místopředsedů obhájí také Jiří Dienstbier a Lubomír Zaorálek.

Anketa

Měla by ČSSD po případném vítězství ve volbách vytvořit menšinovou vládu?
Ano
78,3 %
Ne
18,6 %
Nevím
3,1 %
Celkem hlasovalo 544 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám