Hlavní obsah

První setkání prezidenta s premiérem, Nečas si rýpl do ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne podle informací Novinek přijal na Pražském hradě premiéra Petra Nečase (ODS). K jednání se sešli poprvé od Zemanovy inaugurace. Předseda vlády přijel na Hrad v pět hodin, se Zemanem jednal zhruba hodinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Petr Nečas (ODS)

Článek

Schůzce s Nečasem předcházel pracovní oběd nového prezidenta s hejtmany. Zeman na následné tiskové konferenci uvedl, že přikládá krajské samosprávě velký význam a proto se sešel s šéfy regionů dříve než s vládou. Navíc prohlásil, že kraje hospodaří lépe než kabinet.

Nečas v tiskové zprávě vydané krátce po skončení setkání se Zemanem uvedl, že ho prezidentova slova nepřekvapila. „Skutečnost, že prezident Miloš Zeman dal přednost setkání se zástupci krajů, kde dominantně vládne levice, mne nepřekvapuje,“ sdělil premiér, který nesouhlasí s tím, že se kraje chovají hospodárněji než vláda.

„Kraje se za působení ČSSD zadlužovaly rychleji než stát. Jen objem mezd pro úředníky v krajích stoupl v letech 2009 - 2011 o 10 procent, zatímco ve státní správě za stejné období o 9 procent poklesl,“ uvedl Nečas, který si do sociálních demokratů rýpl kvůli aféře Davida Ratha.

„Symbolem hospodaření ČSSD v krajích je milovník vína exhejtman David Rath ve Středočeském kraji, kde probíhá vyšetřování podezření z korupce a škod v řádech stovek miliónů korun,“ soudí premiér.

Po setkání s Nečasem zahájil Zeman konzultace s šéfy parlamentních klubů. Večer jednal s předsedou sněmovní socicálnědemokratické frakce Jeronýmem Tejcem. Jedním z témat bylo zavedení majetkových přiznání.

„Přiznám se, že nepovažuji za vhodné komentovat rozhovor, který proběhl mezi čtyřma očima. Myslím, že ale mohu říct, že jedním z témat, které jsme diskutovali, byl zákon o majetkových přiznáních, který chce pan prezident prosadit,“ řekl Tejc na dotaz Novinek, o čem se Zemanem hovořil.

ČSSD podle šéfa klubu připraví text zákona o majetkových přiznáních, který bude prezidentovi představen. Podle Tejce chce soc. dem. normu předložit ve Sněmovně do letošního června, aby se stihlo projednání ještě v tomto volebním období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám