Hlavní obsah

Ústavní soud vyzval Klausova obhájce, aby se vyjádřil k žalobě

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud vyzval v úterý Klausova obhájce Marka Nespalu, aby se k žalobě senátorů neprodleně vyjádřil. Ten již minulý týden Právu sdělil, že žalobu považuje za neprojednatelnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Právník Marek Nespala

Článek

„Podle právní úpravy platné do 8. března není v zákoně výslovně stanoveno, že by byl prezident stíhatelný za své činy ještě po vypršení mandátu,“ zopakoval v úterý Nespala.

„Já stojím pevně na právním názoru, že se to musí vysvětlovat ve prospěch obviněného a tudíž, že nejsou splněny podmínky pro to, aby po zániku mandátu bylo řízení dále vedeno,“ řekl Právu s tím, že Ústavní soud by měl řízení proti Klausovi zastavit.

Nastaly prý nové skutečnosti

Pro nestíhání bývalého prezidenta má Nespala připraveny i další argumenty. Ústavní soud by prý měl žalobu odmítnout na základě nových skutečností, které nastaly.

„Nový prezident konstatoval, že bezodkladně podepíše euroval, soudce Langer (kterého Klaus odmítl jmenovat kvůli nízkému věku, pozn. red.) prohlásil, že má advokátní kancelář a o jmenování soudcem už nestojí, v mezidobí rovněž rozhodl Ústavní soud tak, že nepřezkoumal na návrh Městského soudu v Praze prezidentskou amnestii,“ vyjmenoval Nespala skutečnosti, které podle něj vnášejí do žaloby senátorů nové světlo.

„Tedy jednotlivě ani v souhrnu skutky popsané v žalobě nejsou takového rázu, aby zakládaly stupeň závažnosti velezrady,“ dodal právník.

Reklama

Výběr článků

Načítám