Hlavní obsah

Zemanova cesta do Afghánistánu bude záviset na bezpečnostní situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím není zcela jisté, že se prezident Miloš Zeman skutečně vypraví do Afghánistánu pozdravit české vojáky. Případná návštěva bude totiž záviset na bezpečnostní situaci v zemi. Na tiskové konferenci věnované 14. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance to v úterý řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman prochází před čestnou jednotkou armády během pátečního aktu inaugurace.

Článek

Pokud to ozbrojené střety mezi koaličními silami a povstalci dovolí, Zeman bude moci příslušníky armády navštívit. V programu by pak mohl mít i jednání s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Podle Pavla prezidentova návštěva v Afghánistánu závisí také na technických možnostech a spolupráci s aliančními partnery.

První náměstek ministra obrany Vlastimil Picek Zemanovo rozhodnutí navštívit vojáky působící v zahraniční misi uvítal. "Jsem velice rád, že mu budeme moci ukázat činnost našich jednotek v této zahraniční operaci," zdůraznil Picek.

Zeman záměr navštívit české vojáky působící v alianční misi ISAF v Afghánistánu oznámil v minulých dnech s tím, že o přesném termínu se jedná. Prezident podotkl, že si práce vojáků v misi váží, zahraniční operace jsou podle něj jednou ze dvou základních rolí armády. Za tu druhou pokládá účast vojáků v integrovaném záchranném systému.

Český provinční rekonstrukční tým ukončil počátkem února po pěti letech svou misi v afghánské provincii Lógar. Nyní tam vojáci "uklízejí" a dokončují a předávají partnerům projekty. V zemi nyní pracují čeští vojáci v provincii Wardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři působí na základně KAIA u Kábulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám