Hlavní obsah

Soud projednával za zavřenými dveřmi žalobu na Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudci Ústavního soudu se v úterý poprvé sešli, aby za zavřenými dveřmi řešili žalobu pro velezradu na bývalého prezidenta Václava Klause. Nijak nerozhodli, veřejné jednání zatím nesvolali. Soud bude nadále shromažďovat podklady, uvedl generální sekretář Ivo Pospíšil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Soudci si už v minulých dnech nechali zpracovat například analýzu zahraničních právních úprav a rozhodnutí ve srovnatelných kauzách. Na úterní zhruba dvouhodinové debatě řešili také to, zda lze v řízení o ústavní žalobě pokračovat po vypršení Klausova funkčního období.

Zatím není jasné, kdy se soudci znovu sejdou k další společné neveřejné poradě. Pravděpodobně to však nebude tento týden. Pokud se totiž soudci začnou žalobou věcně zabývat, musejí s desetidenním předstihem svolat veřejné jednání, což zatím neudělali.

Zákon soudcům ukládá, aby nyní prioritně řešili právě ústavní žalobu pro velezradu. Má přednost před veškerou ostatní agendou, což se týká i pravidelných neveřejných porad pléna.

Žalobu na prezidenta Václava Klause odsouhlasili minulé pondělí senátoři, v úterý byla žaloba doručena k Ústavnímu soudu. Žalující senátoři Klausovi vyčítají novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus navzdory pravomocnému verdiktu nijak nerozhodl. Vadí jim také to, že Klaus nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že v posledních měsících nenavrhoval další kandidáty na ústavní soudce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám