Hlavní obsah

Zemanovo volání po majetkových přiznáních nebude vyslyšeno

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Majitelé superdrahých nemovitostí, aut či jachet, kteří si užívají luxusu, jenž zdaleka neodpovídá jejich přiznaným příjmům, se nemusí obávat, že by se v dohledné době dostali do hledáčku příslušných orgánů kvůli novému zákonu o přiznání z majetku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman přednáší inagurační projev.

Článek

Nic na tom nemění ani touha nového prezidenta Miloše Zemana prosadit majetková přiznání jako nástroj protimafiánské politiky, a to od hranice majetku deseti miliónů korun.

Ačkoli se soc. demokracie znovu chystá v příštích týdnech předložit už třetí návrh takového zákona v tomto volebním období, ve Sněmovně opět narazí na neprostupnou hráz odpůrců. V novodobé historii Česka přitom jde už o devátý pokus.

Bylo by to jen další nesmyslné opatření, které dopadne na občany, a těch, u kterých je to opravdu potřeba, by se to vůbec nedotklo.
Petr Gazdík

Zejména politici ODS a TOP 09 totiž označují majetková přiznání za buzeraci lidí, která stejně ke snížení daňových úniků nepřispěje. „Nikdy bychom nemohli žádné majetkové přiznání podpořit, pokládáme to za čistou hru na závist,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda.

Podle něj je to jen „předkrok“ k zavedení „drastických“ majetkových daní. Benda je přesvědčen, že všichni lumpové majetková přiznání obejdou, prý není nic jednoduššího. „To je opatření, které se tváří, jako že něco řeší, ale buzeruje jenom slušné lidi. A já mám opatření, která buzerují slušné lidi a nic neřeší, plné zuby,“ uvedl šéf klubu ODS.

Gazdík: Nesmysl, lidé to obejdou

Také předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík uvedl, že když někteří lidé jsou schopni obejít i dost přísný zákon o praní špinavých peněz, tak proč by neobešli zákon o přiznání majetku.

„Bylo by to jen další nesmyslné opatření, které dopadne na občany, a těch, u kterých je to opravdu potřeba, by se to vůbec nedotklo,“ řekl Právu Gazdík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík (TOP 09/STAN)

S Bendou se shoduje, že něco jiného jsou přiznání u politiků a vysokých státních úřadníků, která na místě rozhodně jsou.

Proti plošným přiznáním se staví i místopředsedkyně vlády a šéfka LIDEM Karolína Peake. Právu řekla, že je odmítá a shodně s Bendou je označuje za předstupeň k majetkovým daním.

Pokud by ale mělo jít o možnost mimo trestního odčerpání majetku, u jehož původu nelze dohledat zdroj, pak by byla pro.

„Takový instrument je již dán ve vládou schválené protikorupční strategii, kde právě jako jedna z možností pro odčerpávání nelegálně nabytého majetku, u kterého ale nelze doložit původ z trestné činnosti, existuje,“ řekla Právu. Očekává, že s opatřením přijde ministerstvo financí.

„Bereme tuto věc vážně, ale zatím se k tomu nechceme vyjadřovat,“ řekl Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Také soc. demokraté zatím nechtějí detaily chystaného zákona o přiznání z majetku sdělovat, dokud nebude hotový. Podle šéfa klubu Jeronýma Tejce ale nemíní dotírat na 98 procent obyvatel tím, že by museli každoročně podávat přiznání.

„Nechceme obtěžovat lidi, kteří mají rodinný domek, něco k němu přistaví, aby museli podávat přiznání,“ řekl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Principem by podle Tejce mělo být to, že pokud finanční úřad na základě znalostí z registrů nemovitostí aut a dalších zjistí nesrovnalost, vyzve dotyčného k prokázání původu majetku. Pokud to vlastník nebude schopen doložit, přijdou na řadu sankce v podobě dodatečného zdanění, nebo i zabavení majetku. V jaké výši by se mělo dodatečné zdanění pohybovat, ale Tejc nechtěl předjímat.

V minulosti přitom některé neúspěšné návrhy počítaly se 75 až stoprocentním zdaněním. Tejc uvedl, že jakmile bude návrh připraven, chce ho stranický šéf Bohuslav Sobotka probrat s prezidentem.

Nyní jsou stále ve hře ještě kromě chystaného návrhu soc. dem. také návrhy komunistů a véčkařů, které leží ve Sněmovně od loňska. Oba počítají s přiznáváním majetku od dvaceti miliónů. A oba, stejně jako dva předchozí z dílny soc. dem., označila Nečasova vláda za špatné a vyslovila s nimi nesouhlas.

Anketa

Jste pro plošná majetková přiznání?
ano
91,5 %
ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 37251 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám