Hlavní obsah

Komunisté náměstka Sloupa sami nevymění, chtějí to řešit s ČSSD

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstka hejtmana Karlovarského kraje pro školství Václava Sloupa (KSČM), jemuž kritici vyčítají zejména jeho čtyřleté působení ve funkci politruka u pohraniční stráže v minulém režimu, komunisté sami na jeho postu nevymění. Dohodli se totiž, že chtějí záležitost řešit se svým koaličním partnerem ČSSD.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Václav Sloup

Článek

Rozhodnutí povede ke smírčímu jednání mezi oběma koaličními partnery a možná i ke změně koaliční smlouvy. Pokud se obě strany nedohodnou a ztroskotají všechna jednání, může vše dokonce skončit předčasnými volbami.

„Usnesli jsme se, že je veřejností vyvíjen tlak na celou koalici, nejenom na KSČM, takže chceme záležitost řešit v rámci celé koalice,“ uvedl karlovarský krajský předseda komunistů Josef Murčo. „ČSSD nám před časem dala na vybranou, zda chceme věc výměny náměstka Sloupa řešit my sami nebo v rámci koalice, tedy prostřednictvím případné změny koaliční smlouvy. My jsme se rozhodli pro druhou variantu,“ konstatoval Murčo.

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD) na konci předminulého týdne vyzval komunisty, aby Sloupa na svém postu vyměnili. KSČM ale o tom chtěla jednat se sociální demokracií, které nabídla školství za jiný resort, například dopravu nebo regionální rozvoj. ČSSD to ale odmítla s tím, že svoje personální věci si musí KSČM vyřešit sama, jinak se svým koaličním partnerem zahájí smírčí řízení. A právě tato varianta je nyní na pořadu dne.

Prostoru na dohodu je dostatek

Ovšem ne dříve, než příští týden po republikovém sjezdu soc. dem. v Ostravě. „Chceme to řešit v klidu po sjezdu našeho koaličního partnera,“ uvedl Murčo. „Sjezd nám to skutečně komplikuje, takže krajský výkonný výbor k tomu stanovisku svolávám až na pondělí příští týden,“ uvedl karlovarský krajský předseda soc. dem. Jakub Pánik.

„Nezbývá ale nic jiného, než zahájit smírčí řízení,“ dodal Pánik, který nechce rozhodnutí krajského vedení strany předjímat. „Osobně jsem ale přesvědčen, že nedojde ke konci koaliční smlouvy, prostoru na dohodu je tu dostatek,“ uvedl Pánik. „Předčasné volby jsou posledním řešením, ale politika je určité umění kompromisu a já věřím, že KSČM se dostane do polohy, aby o takovém kompromisu uvažovala,“ uzavřel Pánik.

Proti Sloupovi v čele krajského školství se postavili učitelé a studenti v petici, kterou podepsalo přibližně 3,5 tisíce lidí. Na demonstraci přišly asi čtyři stovky protestujících. Transparenty proti Sloupovi se objevily na jednání krajského zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám