Hlavní obsah

Zeman bude bydlet v Lumbeho vile na Hradčanech a chce psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v prvním rozhovoru po zvolení do funkce oznámil jména svých nejbližších spolupracovníků. Jeho kancléřem bude dosavadní předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář. Miloš Zeman to uvedl v pořadu Partie televize Prima. Také řekl, že si pro své bydlení vybral Lumbeho vilu u Jeleního příkopu nedaleko Pražského hradu.

Zeman bude bydlet v Lumbeho vileVideo: Prima FTV

 
Článek

Nově zvolený prezident očekává, že se Vratislav Mynář vzdá funkce předsedy SPOZ. Obě funkce se totiž musí podle Zemana dělat na plný úvazek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Kromě jména svého kancléře Miloš Zeman také řekl, kdo budou další klíčoví členové jeho týmu. Mluvčí se stane Hana Burianová, která stejnou funkci zastávala už v předvolební kampani.

Foto: spoz.cz

Hana Burianová, dosavadní ředitelka PR a tiskového oddělení SPOZ

Šéfem Zemanova zahraničního odboru pak bude dosavadní velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velvyslanec ČR v Austrálii Hynek Kmoníček

Bydlení na Hradčanech

Miloš Zeman chce také následujících pět let bydlet i s rodinou v Lumbeho vile u Jeleního příkopu poblíž Pražského hradu. Uvedl, že klíčovou roli při rozhodování o výběru místa sehrála jeho manželka Ivana, která by ráda měla psa. „Moje žena chce psa, bude to zlatý retrívr,“ dodal Zeman s tím, že už mají vybrané štěně. Řekl také, že chce být blízko k přírodě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman s rodinou bude v době svého mandátu bydlet v Lumbeho vile (uprostřed). Na stejném místě žil donedávna Václav Klaus.

Miloš Zeman dosud při pobytu v Praze bydlel na sídlišti ve Stodůlkách. V posledních letech strávil hodně času ve své chalupě na Vysočině.

Jako za Karla IV.

Pokud jde o vztahy mezi církví a státem, Zeman by ocenil, kdyby byly dobré jako za vlády Karla IV. Prezident by také přivítal, kdyby církev věnovala část svého majetku na budování hospiců. Už se mu v tom dostalo pozitivní reakce od pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky.

Nejsilnější morální autoritu měla církev podle nového prezidenta na konci 80. let minulého století za kardinála Tomáška, což se odrazilo i ve svatořečení Anežky České v roce 1989. Následně svou morální autoritu poněkud ztratila. Zeman vyslovil přání, aby církev plnila svou roli v sociální oblasti.

Zeman se vyjádřil i k osobě nového papeže, která podle něj může být morální i politickou autoritou. "Nicméně záleží na konkrétní osobnosti," uvedl Zeman, když připomněl rozdílné osoby Pia XI. a Pia XII.

Reklama

Výběr článků

Načítám