Hlavní obsah

Lidé ze Zeleného údolí se bojí o bydlení, pozemky pod jejich domy jim nepatří

Právo, Jakub Svoboda

Problém získat do svého vlastnictví pozemky pod svými byty mají v Zeleném údolí v Praze 4 i stovky lidí na sousedních pozemcích. Ty patří státu a ve správě je má renomované zdravotnické zařízení IKEM. Státu přitom před rokem 2007 patřily i pozemky, které nyní vlastní právník Vlastislav Andrš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražské sídliště Zelené údolí nad klinikou IKEM. Ilustrační foto

Článek

„Tato státní instituce (IKEM) nám také dělá problémy s prodejem pozemků pod našimi domy,“ uvedla jedna z majitelek tamních bytů v reakci na zjištění Práva, že právník Andrš část pozemků v Zeleném údolí loni poměrně levně získal a teď na 360 rodin žalobou na odstranění domů tlačí, aby je od něj draze odkoupili.

„IKEM se nyní vůči vlastníkům nemovitostí v areálu Zeleného údolí snaží upravit užívací vztahy k pozemkům, které funkčně souvisí s jednotlivými nemovitostmi. V tomto směru bylo se zástupci vlastníků několikrát jednáno a zástupci IKEM jsou s nimi v kontaktu,“ sdělila Právu mluvčí této kliniky Markéta Šenkýřová.

IKEM podle ní prověřuje nabývací tituly na stát k těmto pozemkům jako podklad pro případný budoucí prodej a zároveň řeší i restituční spor k některým pozemkům, bez jehož vyřešení není možno část těchto pozemků prodat.

Prodej se může táhnout roky

„Musíme upozornit, že prodej státního majetku je dlouhodobý proces. Tuto informaci zástupci vlastníků na jednáních od IKEM obdrželi,“ upozornila Šenkýřová s tím, že IKEM musí dostát povinnosti řádného hospodáře a jednat podle zákonů upravujících nakládání s majetkem státu.

Podle odhadu některých právníků, které Právo oslovilo, by vlastníci bytů mohli na koupi státních pozemků čekat kvůli zdlouhavému úřednímu schvalování až osm let.

„Vlastníkem těchto pozemků je Česká republika. IKEM má pouze příslušnost hospodaření. K dotčeným pozemkům byla v roce 1997 uzavřena nájemní smlouva se společností IPB Real, která po uzavření nájemní smlouvy na těchto pozemcích realizovala své záměry,“ dodala Šenkýřová.

„Jednání s IKEM probíhají a rychlému vyřešení situace brání jen postupy dané zákonem. Na rozdíl od pana Andrše se IKEM nesnaží tíživou situaci vlastníků bytů zneužít ve svůj prospěch,“ řekl Právu Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která vlastníky bytů v Zeleném údolí zastupuje.

Vztah mezi IKEM a IPB Real týkající se pozemků byl založen nájemní smlouvou a smlouvou o zřízení věcného břemene. Nájemní smlouva se v průběhu let několikrát měnila, až loni v červenci ji IPB Real vypověděl.

„IKEMu je velice líto, že vlastníkům bytů může daná situace působit starosti. Musíme ale upozornit, že pokud IPB Real uzavřela kupní či podnájemní smlouvy s jednotlivými vlastníky, kde se zavázala, že odkupní cena pozemků bude v určité výši za jeden metr čtvereční, jde čistě o závazek ze strany IPB Real,“ zdůraznila Šenkýřová. IKEM do těchto smluvních vztahů podle ní nikdy nevstupoval.

Vyvlastněné pozemky musel stát vrátit

Lidé, kteří jsou nyní ve sporu s právníkem Andršem, kupovali zhruba před deseti lety byty v domech rovněž na státních pozemcích, resp. na pozemcích ve správě kliniky IKEM.

Tyto pozemky stát v roce 1989 za účelem rozšiřování IKEM vyvlastnil, avšak po komerční výstavbě bytů společností IPB Real v Zeleném údolí Úřad městské části Praha 4 v roce 2007 nařídil, aby pozemky byly převedeny Lidovému bytovému družstvu Praha 4, právnímu nástupci předlistopadového vlastníka pozemků.

Od něj pak Andrš pozemky loni získal. Poté, co mu lidé v bytech nad nimi odmítli za tyto pozemky zaplatit požadovanou cenu, obrátil se na soud s žalobou na zbourání jejich domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám