Hlavní obsah

Schwarzenberg zkritizoval Zemanův projev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí a protikandidát Miloše Zemana z druhého kola prezidentských voleb Karel Schwarzenberg zkritizoval Zemanův inaugurační projev. Podle něj byl málo konkrétní a postrádal zmínky o zahraniční politice země. Premiér Petr Nečas (ODS) ocenil, že chce prezident přispět k uklidnění politické situace.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek během inauguračního projevu Miloše Zemana.

Článek

Schwarzenberg v České televizi namítl, že projev byl hodně obecný a scházely mu konkrétní plány prezidenta, například otázce zahraničního směřování země se nevěnoval vůbec.

Zeman ve svém projevu zkritizoval kmotrovskou mafii, novináře a „neonacistické bojůvky“. Podle Schwarzenberga je ale přirozené, že v projevu nebude právě tyto skupiny hájit. Stejně tak mu přijde obvyklé, když Zeman prohlásil, že chce být prezidentem, který sjednocuje, a „hlasem dolních 10 miliónů“. Podle Schwarzenberga by bylo zvláštní, kdyby nechtěl národ sjednocovat a kdyby chtěl být prezidentem jen pro část občanů.

Nečas: Majetková přiznání jen pro politiky

Nečas ocenil Zemanova slova o tom, že chce být více moderátorem nežli soudcem. Obsah projevu označil za "výsostné právo sdělit priority". Od nového prezidenta očekává ve vztahu k vládě dodržování ústavních zvyklostí, přičemž věří, že komunikace bude dobrá.

Nečas přiznal, že nesdílí prezidentův postoj k majetkovým přiznáním. Podle premiéra dělá takovýto návrh z občanů "sprosté podezřelé". S majetkovým přiznáním pro politiky Nečas ale problém nemá.

Koalice spatřuje protimluvy

V podobném směru hovořil také Schwarzenbergův první místopředseda z TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho zarazilo, že Zeman ve svém projevu "na jednu stranu adoroval opoziční smlouvu, na druhou ale vyhlašoval boj kmotrovským strukturám". "Jako by bývalý šéf vlády zapomněl, že opoziční smlouva tyto struktury zrodila," řekl Kalousek.

V projevu postrádal také zmínku o zahraničním směřování země. "To si myslím, že nám zůstal ve svém projevu trochu dlužen. Očekával jsem od toho víc," nechal se slyšet Kalousek.

Vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolína Peake pochválila Zemana za projev přednesený spatra, upozornila však, že už ve svém projevu rozděloval, přestože se prezentuje jako prezident, který chce sjednocovat. "Na jednu stranu říká, že chce být prezidentem, který sjednocuje, který nerozděluje, ale zároveň v dalších větách už říká, že podá pomocnou ruku těm, kdo chtějí majetková přiznání, těm, kteří jsou dolními deseti milióny. Ne těmi privilegovanými, a to už trochu zase dalším rozdělením je," řekla Peake.

Miloš Zeman a Karolína Peake spolu nemají zrovna přívětivé vztahy. Zeman se už po svém zvolení vyjadřoval kriticky na adresu strany LIDEM, která podle něj neprošla "peklem voleb". Proto se také odmítl se zástupcem této strany sejít.

Naopak ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) si myslí, že se Zeman přihlásil k úloze prezidenta, který politiku sjednocuje. Jeho projev prý novou hlavu státu charakterizuje.

Ministr bez portfeje a předseda vládní legislativní rady Petr Mlsna Zemanův projev pokládá za konsensuální a vyvážený. Tleskal však prý jen v jeho závěru, nikoliv ve chvíli, kdy potlesk odměnil Zemanovu kritiku českých novinářů.

Opozice vítá zákon o majetkových přiznáních

Šéf nejsilnější opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka je rád, že Zeman zmínil "prioritu prosazení zákona o majetkových přiznáních". "ČSSD je úplně stejně jako nový prezident přesvědčena o tom, že bez zákona o majetkových přiznáních… nejsme schopni se vypořádat ani s korupcí, ani s legalizací výnosů z jiné trestné činnosti," řekl Sobotka.

Zákon o majetkových přiznáních by také přivítal předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Zeman podle něj "zcela jednoznačně pojmenoval problém zákona o majetkových přiznáních". Bárta věří, že přímo zvolený prezident s "takovou autoritou" donutí politiky k tomu, aby se norma projednávala.

Čestný předseda VV Radek John míní, že Zemanovo vystoupení bylo pozitivně naladěné a lidem srozumitelné. "Myslím, že Miloš Zeman se pokouší o nový začátek. Pojďme do toho. Držím mu palce," řekl John.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám