Hlavní obsah

Země je bez prezidenta, dopoledne se jím stane Miloš Zeman

Praha

O půlnoci ze čtvrtka na pátek skončilo druhé funkční období prezidenta Václava Klause, Česká republika se tak nakrátko ocitla bez hlavy státu. V pořadí třetím prezidentem samostatné České republiky se v pátek dopoledne stane Miloš Zeman, který zvítězil v lednové přímé volbě. Dopoledne složí ve Vladislavském sále Pražského hradu na společné schůzi obou komor Parlamentu prezidentský slib a ujme se úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezidentská standarta byla o půlnoci na 8. března 2013 stažena.

Článek

Konec druhého prezidentského mandátu Václava Klause o půlnoci odzvonily zvony katedrály sv. Víta. Z Pražského hradu byla stažena prezidentská standarta. Ta je jedním ze státních symbolů, visela podle tradice na Pražském hradě vždy, když se prezident nacházel na území republiky. Zazněla také státní hymna v podání Hudby Hradní stráže.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

K ukončení prezidentského mandátu Václava Klause byla 8. března po půlnoci na Pražském hradě svěšena prezidentská standarta.

V deset hodin dopoledne složí svou prezidentskou přísahu Klausův nástupce Miloš Zeman, ceremoniál začne o hodinu dříve.

Na inauguraci je do Vladislavského sálu Pražského hradu pozváno 626 hostů. Kromě poslanců a senátorů, z nichž někteří se ale omluvili, by neměli chybět ani Klaus s manželkou Livií a Dagmar Havlová, vdova po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi, kterou pozval Zeman. [celá zpráva] Chybět nebudou členové vlády a pozvánku obdrželi nejen velvyslanci, ale také zástupci církví.

Zazní 21 dělových salv

V průběhu ceremoniálu Zeman složí přísahu na českou ústavu a přednese první prezidentský projev. Krátce po přísaze zazní z Petřína 21 dělových salv, bezprostředně poté v sále státní hymna.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Na Pražském hradě se 8. března po půlnoci po ukončení prezidentského mandátu Václava Klause uzavřela brána. Znovu se otevře při příjezdu nového prezidenta Miloše Zemana.

Dění v sále bude přenášeno na velkoplošné obrazovky v areálu Hradu, lidé budou moci inauguraci sledovat také v televizi.

Po ukončení ceremoniálu v sále bude Zeman na třetím hradním nádvoří přítomen vojenské přehlídce. Plánovaná je také krátká pobožnost v katedrále sv. Víta. K modlitbě před relikvií sv. Václava jsou přizváni i zástupci dalších církví. Slavnostní akce na Hradě by pak měl ukončit oběd nové hlavy státu s nejvyššími ústavními činiteli.

Omezení dopravy v okolí Hradu

Kvůli inauguraci je už od čtvrtka v okolí Pražského hradu omezená doprava, nad Hradem bude po dobu trvání inaugurace vyhlášena bezletová zóna. Policie už dříve upozornila na to, že návštěvníci Hradčanského náměstí a Hradu musejí v pátek dopoledne počítat se zběžnou kontrolou. Hlídkující policisté se zaměří především na předměty, které by mohly ohrozit bezpečnost ostatních

Miloš Zeman je prvním českým prezidentem zvoleným v přímé volbě. V jejím druhém kole porazil poměrem 55 ku 45 procentům nynějšího vicepremiéra, ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám