Hlavní obsah

Morana v Klausově podobě letěla do Vltavy, odpůrci se loučí s prezidentem

– Praha • Aktualizováno

Zhruba tři sta lidí ve čtvrtek za zpěvu lidových písní vyprovodily z Hradu Moranu, která měla připomínat končícího prezidenta Václava Klause. Jeho odpůrci ji hodili z Karlova mostu do Vltavy. Happening Klausových kritiků začal už na Hradčanském náměstí předáním narcisek a propisek oživlé soše karikující odcházející hlavu státu.

Odpůrci odcházejícího prezidenta hodili v Praze do Vltavy Moranu představující Václava KlauseVideo: Novinky

 
Článek

Už na Hradčanech začal happening přinášením narcisů a per oživlé soše Václava Klause. Muž v masce, který hlavu státu představoval, měl nakonec psacích potřeb plné kapsy. Klaus také od organizátorů dostal ocenění "za zásluhy na sjednocení občanské společnosti".

Odpůrci Václava Klause mu v Praze na Hradčanském náměstí symbolicky přinesli narcisky a propiskyVideo: Novinky

"Cílem akce je vyjádřit úlevu nad odchodem Václava Klause z vysoké ústavní funkce, provést bilanci jeho působení a především rituálně zajistit, aby se již do české politiky nevrátil," uvedl za organizátory Václav Němec z Pražského fóra.

Foto: Novinky

Lidé uspořádali na Hradčanech happening k odchodu Václava Klause z funkce prezidenta

Mezi účastníky se objevil také Pavel Vondrouš, kterého policisté tento týden navrhli obžalovat z výtržnictví kvůli tomu, že loni na konci září v Chrastavě na Liberecku vystřelil na prezidenta Klause z plastové pistole.

Foto: Milan Malíček , Právo

Moranu s Klausovou podobiznou vhodili lidé z Karlova mostu do Vltavy.

Na Václavském náměstí 800 lidí

Pokračováním odpoledního happeningu byla akce na Václavském náměstí, kde odchod Václava Klause z funkce prezidenta oslavilo zhruba osm stovek lidí. Účastníci sledovali na velkoplošné obrazovce úryvky z Klausova působení. Největší úspěch měla ukázka chilské příhody s ukradeným perem. Na pódiu vystoupili řečníci, zazpíval také Ondřej Brousek a Ivan Hlas.

Happening odpůrců odcházejícího prezidenta Klause na pražském Václavském náměstíVideo: Novinky

Václav Klaus, jehož prezidentský mandát vyprší ve čtvrtek o půlnoci, se téhož dne dopoledne setkal na zámku v Lánech se svým nástupcem Milošem Zemanem. [celá zpráva] Ten se úřadu ujme v pátek po slavnostní inauguraci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám