Hlavní obsah

Útoky na české servery už řeší i tajné služby

Právo, Radim Vaculík

Nynější nejmasivnější útoky na servery v České republice už řeší také tajné služby, a to jak kontrarozvědka (BIS), tak civilní rozvědka (ÚZSI). Piráti zaútočili na weby médií, bank a naposledy také mobilních operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Těmi kyberútoky se jako zpravodajská služba zabýváme, a to i ve spolupráci s policií a Národním centrem kybernetické bezpečnosti. Jsou podnikány kroky, které by umožnily podobným činům, pokud možno, předcházet a útočníky identifikovat. Je však nutno dodat, že odhalení konkrétních pachatelů je mimořádně složité,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert.

V podobném duchu hovořil i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Ivo Schwarz. Jsme samozřejmě součástí systému, který na té věci pracuje, takže jsme zejména v kontaktu s Národním bezpečnostním úřadem. A jinak plníme svou zákonnou úlohu, tedy zajišťujeme informace mající dopad na bezpečnost ČR a řekněme, že cyber security patří jistě mezi priority, které pokrýváme,“ uvedl Schwarz.

Počítá s tím, že se zúčastní i úterního jednání Rady pro kybernetickou bezpečnost.

Nic není vyloučeno

Právo oběma zpravodajským službám položilo také otázku, zda počítají a případně se tedy chystají na možný útok hackerů i jejich servery.

"Nic není vyloučeno a naše služba samozřejmě dělá určité kroky," poznamenal k tomu mluvčí BIS s tím, že ale vytvářet bezpečný kyberprostor je leckdy obtížnější než zajišťovat bezpečí v reálném světě.

Výsledkem útoku podle něj může být ale jen zablokování veřejného internetového serveru, vnitřní systém této tajné služby prý nebude naprosto v žádném ohrožení. To samé prý platí i pro ÚZSI.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

"Náš systém už je budován tak, aby k žádnému napadení nemohlo dojít. Na druhou stranu když máte systém, který není stoprocentně oddělen od vnější sítě, tak jakási teoretická možnost vždycky existuje," doplnil šéf ÚZSI.

Reklama

Související články

Seznam si poradil s masivním DDoS útokem

Společnost Seznam.cz čelila v úterý dopoledne kybernetickému útoku typu DDoS. Potvrdila to mluvčí portálu Irena Zatloukalová s tím, že se snahou počítačových...

Výběr článků

Načítám