Hlavní obsah

Klaus se Zemanem v Lánech poobědvali jelení kýtu na víně

Novinky, jas, jov
Lány
Aktualizováno

Končící prezident Václav Klaus se sešel s budoucím prezidentem Milošem Zemanem ve čtvrtek v Lánech. Nejdříve uctili památku Tomáše Garrigua Masaryka a poté se i s manželkami odebrali k slavnostnímu obědu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní akt u hrobu prezidenta T.G.Masaryka v Lánech. Na snímku zleva Ivana Zemanová, Lívia Klausová, Václav Klaus a Miloš Zeman

Článek

Zemanova mluvčí Hana Burianová sdělila Novinkám, že se k obědu podávala domácí kuchyně. Prezidentské páry poobědvaly bažantí vývar, jelení kýtu na víně a jako dezert zmrzlinu. Oběd byl částečně pracovní, podle Burianové šlo ale především o přátelské posezení.

Dopoledne se oba politici v doprovodu chotí poklonili prvnímu československému prezidentovi, který si lánské sídlo velmi oblíbil. Od narození Tomáše Garrigue Masaryka uplynulo právě ve čtvrtek 163 let.

Nastupující prezident Zeman v průběhu ceremoniálu se svým předchůdcem Václavem Klausem prohodil několik slov.

Dostali jsme kytičku, oznámil Zeman manželce

Když závěrem smíšený sbor zazpíval státní hymnu, přidala se k němu i Livie Klausová. Obě první dámy pak dostaly při odchodu kytici rudých růži. Tu pro Zemanovou nejprve převzal její manžel, ale samozřejmě si ji nenechal. "Ivanko, dostali jsme kytičku," předal ihned Zeman své choti kytici. Klaus se Zemanem se společně se svými manželkami také podepsali do pamětních knih.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivana Zemanová (vlevo) a Livia Klausová na pietním aktu u hrobu T. G. M.

Pietního aktu se zúčastnili rovněž zástupci vlády, obou komor parlamentu, zástupci válečných veteránů, České obce sokolské, Konfederace politických vězňů a další.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní akt u hrobu prezidenta T. G. Masaryka v Lánech.

Na závěr ceremoniálu zazněla vedle české státní hymny i Masarykova oblíbená píseň Ach synku, synku.

Foto: Právo

Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk byl se svatováclavskými oslavami spokojen. Ilustrační foto

Klausovi ve čtvrtek končí mandát jeho druhého prezidentského období, Zemana v pátek čeká slavnostní inaugurace, po níž se ujme funkce hlavy státu.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Podpisy obou státníků a jejich manželek v pamětní knize

Reklama

Výběr článků

Načítám