Hlavní obsah

Klausovi zbývají poslední hodiny ve funkci

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

O půlnoci na pátek se definitivně uzavře desetiletá prezidentská éra Václava Klause. Až začnou hodiny odbíjet dvanáctou, na I. nádvoří Pražského hradu bude stažena standarta prezidenta republiky, zazní zvon katedrály sv. Víta a bude uzamčena brána Gigantů.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Zítra v devět hodin ráno pak Hrad přivítá nového prezidenta Miloše Zemana, který během ­inauguračního aktu složí ve Vladislavském sále slavnostní slib.

Klaus poslední den ve funkci prezidenta věnuje právě Zemanovi. U příležitosti 163. výročí narození se společně u hrobu prvního čs. prezidenta T. G. Masaryka zúčastní pietního aktu.

Premiéra Zemanové

Při této příležitosti si poprvé vyzkouší budoucí roli první dámy Ivana Zemanová, která doprovodí do Lán svého manžela. S Klausem přijde jeho choť Livia.

Následovat bude slavnostní oběd na zámku, podávat se bude domácí lánská kuchyně.

Zítra v devět hodin ráno se Zeman dostaví na Hrad na inauguraci. Ze svého pražského bydliště ve Stodůlkách přijede nový prezident podle informací Práva Loretánskou ulicí a přes Hradčanské náměstí.

Právě v Loretánské měl Zeman doposud rozložen svůj hlavní stan a přijímal v kancelářích umístěných v bývalém bytě Alice Masarykové návštěvy.

Foto: mapy.cz, ti, Právo

Nový prezident si pořídil na inauguraci slavnostní oblek z dílny uznávaného pánského krejčího Jaroslava Mejty. Oblek z vlny a hedvábí je v tmavě šedé grafitové barvě. K bílé košili si Zeman vezme kravatu v národních barvách a boty černé.

Inaugurace bude obsahovat jedenáct nových prvků. Slavnostní akt za účasti obou komor parlamentu a dalších asi tří stovek hostí bude přenášen na velkoplošné obrazovky na III. nádvoří Pražského hradu a Hradčanské náměstí. „Pro občany bude poprvé v historii přenášen slavnostní ceremoniál složení slibu z Vladislavského sálu na velkoplošné obrazovky na III. nádvoří a Hradčanské náměstí. V minulosti byl přenášen pouze zvuk,“ řekla včera Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Zemana přijedou podpořit členové a sympatizanti Strany práv občanů – zemanovci. Z regionů jich v autobusech přijede 800 až 900.

Při inauguraci zazní fanfáry ze Smetanovy opery Libuše a z Dvořákovy Osmé symfonie, dále husitský chorál a hymna.

Přinesou také originál Ústavy

„Poprvé budou při složení slibu ve Vladislavském sále nesena ve zvláštním průvodu nejvyšší státní vyznamenání ČR, kterých se prezident republiky stává nositelem od okamžiku složení slibu: Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka,“ uvedla Burianová.

Slavnostně vnesen do sálu bude i originál Ústavy ČR, na kterou skládali slib Václav Havel (1993 a 1998) a Václav Klaus (2003 a 2008).

Slavnostní akt ve Vladislavském sále bude probíhat od 10.00 do 10.40. O deset minut později začne na III. nádvoří Pražského hradu vojenská přehlídka.

Potrvá dvacet minut.

Přehlídku nezkomplikuje ani fakt, že není obsazena funkce ministra obrany, dočasně ji vykonává premiér Petr Nečas.

Se Zemanem přehlídku absolvuje náčelník generálního štábu Petr Pavel. Přítomen bude i šéf vojenské kanceláře prezidenta Zdeněk Jakůbek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám svatého Víta na Hradčanech

Následně nový prezident položí květiny k ostatkům sv. Václava v katedrále sv. Víta.

V 11.40 pak položí věnec k soše T. G. M. na Hradčanském náměstí. Na závěr Zeman poobědvá v době mezi 12.15 až 14.00 s nejvyššími ústavními činiteli.

A co Klaus? Dnes v osm hodin večer pronese poslední prezidentský projev, přenášet ho bude ČT. Zítra se zúčastní inaugurace a poté odletí do USA. Po návratu se bude věnovat práci v Institutu Václava Klause, který sídlí na pražské Hanspaulce.

Anketa

Mrzí vás, že prezident Václav Klaus končí?
ano
16,3 %
ne
83,7 %
Celkem hlasovalo 28050 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám