Hlavní obsah

ODS ustoupila, Kala má být šéfem NKÚ

Právo, ada, nig

Novým prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu má být dosavadní viceprezident Miloslav Kala, který úřad řídí de facto již rok od nuceného odchodu Františka Dohnala kvůli trestním řízením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kala (vlevo)

Článek

Podle informací Práva se podařilo dosáhnout dohody, kterou dosud blokovali občanští demokraté, kteří trvali na tom, že post prezidenta NKÚ náleží od jeho vzniku ODS. Kompenzací má být zvolení poslankyně této strany Zdeňky Horníkové do funkce viceprezidentky úřadu.

Nasvědčují tomu i prohlášení šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který uvedl, že šance Kaly na zvolení jsou nyní „výrazně lepší než na minulé schůzi Sněmovny“. Také Horníková již připustila, že ODS „má zájem o místo ve vedení NKÚ“.

Volba kandidáta na post prezidenta NKÚ, kterého pak jmenuje prezident republiky, má proběhnout na březnové schůzi Sněmovny. Zatím ale není zřejmé, zda ODS za tento svůj ústupek získá ještě jinou výhodu.

Do budovy po Sazce za 300 miliónů korun?

Nový prezident dostane do vínku úkol zajistit pro úřad nové sídlo. Dosavadní pronájem v holešovické budově Tokovo skončí letos v září.

Nejpravděpodobnější a nejvýhodnější variantou po tomto datu bude přestěhování do bývalé budovy Sazky ve Vysočanech, na kterou padla volba ze 14 nabídek. Její koupě by i s pozemky vyšla na 300 miliónů.

Druhou variantou je prodloužení nájmu, neboť majitel budovy nabídl výrazně výhodnější podmínky. Jestliže před třemi lety za nájem NKÚ platil téměř 70 ­miliónů ročně a v posledních dvou letech zaplatil skoro 100 miliónů, nová nabídka se pohybuje v rozmezí 20 až 23 miliónů.

I tak podle zprávy, kterou ve středu předložil úřad členům sněmovního kontrolního výboru, „pořízení budovy Sazka je výhodnější než nabídka na prodloužení nájemního vztahu od vlastníka budovy Tokovo“. Umožní totiž v následujících deseti letech snížení provozních nákladů úřadu až o třetinu.

Podle Kaly, který poslancům zprávu předložil, o financování by mělo být jasno do 15. dubna, rozhodnutí o sídle by mělo padnout do Vánoc. I když poslanci ocenili nižší nabídku za nájem, dali by přednost – stejně jako NKÚ – stěhování do nového.

Úřad již měl ve svém rozpočtu na letošní rok čtvrt miliardy na pořízení sídla, avšak poslanci při schvalování státního rozpočtu dali přednost podpoře filmového průmyslu.

Peníze slíbil nalézt ministr financí Miroslav Kalousek, 228 miliónů by mělo pocházet z vládní rezervy, další peníze by mohly být z úspor. NKÚ navíc vlastní stavební pozemek v Praze v hodnotě 95 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám