Hlavní obsah

Právník koupil pozemky pod domy v Praze, 360 rodinám hrozí demolicí

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 360 pražských rodin, které se zhruba před deseti lety nechaly zlákat jedním z největších developerských projektů v Česku, nyní čelí hrozbě zboření domů, v nichž žijí. Problém je v tom, že tito lidé vlastní byty, pozemky pod nimi ale nikoliv. Právník Vlastislav Andrš, který tyto pozemky loni poměrně levně získal, teď na rodiny žalobou na odstranění domů tlačí, aby je od něj draze odkoupily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelené údolí v Praze 4

Článek

Andrš pokazil těmto rodinám, žijícím v Zeleném údolí v Praze 4 poklidně už řadu let, loňské Vánoce, když jim těsně před nimi v dopise oznámil, že získal pozemky pod jejich byty a jejich dosavadní podnájemní smlouvy na pozemky jsou kvůli vypovězení jiných smluv neplatné. Vyzval je, ať mu za pozemky do tří dnů zaplatí tučnou částku, jinak se bude před soudem dožadovat odstranění domů.

To se také nakonec stalo. Když rozhořčení lidé jeho požadavky odmítli, Andrš prostřednictvím firmy GV Reality, kterou přes jinou firmu vlastní a současně ji zastupuje jako advokát, podal žalobu, v níž se demolice domáhá. Vystrašeným vlastníkům bytů, kteří nyní doplácejí na chyby dnes již zaniklé společnosti IPB Real, která podcenila situaci s problematickým vlastnictvím pozemků, již začaly přicházet od soudu první obsílky.

Spor o způsob ocenění pozemků

Andrš, který o pozemky v Zeleném údolí usiloval podle některých smluv už minimálně od roku 2001, chyb developera využil a díky půjčce od jedné spřízněné firmy je podle právníků vlastníků bytů loni na podzim koupil za 18,5 miliónu korun od Lidového bytového družstva Praha 4. Od lidí v bytech ale podle nich začal obratem požadovat částky, které v součtu dosahovaly 110 miliónů korun, tedy šestinásobně víc, než za pozemky zaplatil on sám.

Tuto sumu po první vlně odporu vlastníků domů snížil téměř na 70 miliónů. Skutečná cena by přitom podle předběžného vyčíslení znaleckého ústavu osloveného právníky majitelů bytů v žádném případě neměla přesáhnout 30 miliónů korun.

Podle Andrše to je ale nesmyslná částka, protože na pozemky se podle něj musí nahlížet tak, jako by byly nezastavěné.

Domy jsou podle právníka neoprávněnými stavbami

„Ty pozemky samozřejmě zastavěné jsou, ale protože jsou zastavěné stavbami v jejich vlastnictví, tak v podstatě na ně nemůžete pohlížet jako na zastavěné,“ řekl Andrš Právu a dodal, že se opírá o i judikaturu soudu.

Domy lidí v Zeleném údolí jsou přitom podle něj z hlediska zákona „neoprávněnými stavbami“. Tamní vlastníci bytů podle něj podepsali s IPB Real špatné, pro ně nevýhodné smlouvy.

„Od června loňského roku jsem asi čtyřikrát jednal s právními zástupci vlastníků bytů, jestli dál lidi informovali, nevím. Já od začátku slyším, že to chtějí koupit za cenu 2850 Kč za metr čtvereční, což jim slíbila IPB Real, a že nemají zájem o pronájem. Tři čtvrtě roku se však nic neděje,“ řekl s tím, že byl k žalobě na odstranění staveb de facto dotlačen.

Od počátku jsme se několikrát pokoušeli s panem Andršem domluvit, bohužel neúspěšně.
zástupkyně iniciativy vlastníků Jaroslava Forejtová

„Proč bychom měli prodávat pozemky pod cenou? Na internetu snadno zjistíte, že obvyklá cena tam je osm až 11 tisíc za metr čtvereční,“ dodal právník.

Developer sliboval, že jim pozemky budou patřit

Lidé si v Zeleném údolí v době realitního boomu na začátku nového tisíciletí koupili v dobré víře byty v domech na státních pozemcích.

Andrš se teď podle jejich právníků snaží využít dřívějšího „neprofesionálního postupu“ loni zaniklého developera IPB Real, který obyvatelům domů sice opakovaně sliboval, že pozemky pod nimi na ně převede, ale slib nedodržel.

Andrš tak nyní může žalobami tlačit na vlastníky, aby pozemky od něj draze odkoupili. První jednání před soudem má proběhnout už v polovině dubna.

„Od počátku jsme se několikrát pokoušeli s panem Andršem domluvit, bohužel neúspěšně. Výsledkem je, že podal první žaloby a vlastníci jsou nyní postupně obesíláni soudem. Nyní s napětím očekáváme výsledek soudu a bojíme se, aby nenařídil zboření našich domů,“ sdělila Právu zástupkyně inciativy vlastníků Jaroslava Forejtová.

Původně uzavřeli smlouvu na 90 let

„Když jsme byty kupovali, pozemky byly státní a byla uzavřena smlouva o věcném břemeni na jejich užívání na 90 let v náš prospěch. Nečekali jsme, že po deseti letech od dokončení výstavby někdo přijde a řekne si o takové peníze,“ dodala.

Kromě toho Andrš začal podle advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která zastupuje majitele bytů, podnikat další účelové právní kroky, aby postavení obyvatel ještě více zhoršil.

Zřídil zástavní právo k pozemkům a uzavřel smlouvy o věcném břemeni a předkupním právu ve prospěch spřízněných společností – od jedné z nich si vzal zmíněnou půjčku na koupi pozemků.

Obyvatelé domů tím podle svých právníků přicházejí o možnost domáhat se, aby soud přikázal pozemky do jejich vlastnictví.

Smlouvou o věcném břemeni se pak Andrš pokouší jim zabránit domáhat se u soudu zřízení věcného břemene v jejich prospěch.

Dvacet bytových a rodinných domů s celkem 364 byty v Zeleném údolí je již více než deset let řádně zkolaudováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám