Hlavní obsah

Lidé se dozví, kdo si o nich v databázích zjišťuje informace

Právo, Jakub Troníček

Uživatelé datových schránek se v příštích dnech dozvědí, které úřady si o nich v minulém roce zjišťovaly informace a za jakým účelem. Přehled rozešle vůbec poprvé automaticky ministerstvo vnitra na základě záznamů v systému základních registrů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právo o tom informoval mluvčí resortu Jiří Korbel s tím, že s rozesíláním výpisů se začne ještě tento týden. „Celkem jich bude půl miliónu,“ řekl s tím, že všechny by měly být doručeny do konce měsíce.

Roční výpis přinese uživatelům datových schránek záznamy o tom, kdo a kdy si vyžádal informace z některého ze základních registrů, které o nás od loňského roku soustřeďují veškeré údaje.

Výpis je zdarma a uživatelé datových schránek o něj ani nemusejí žádat. „Ten, kdo datovou schránku nemá, nebo kdo chce výpis častěji než jednou ročně, o něj může zažádat na Czech Pointu,“ poznamenal Korbel. V takovém případě podle něj zájemce ale za výpis bude muset platit, a to v závislosti na počtu vytištěných stránek. Jedna stránka vyjde na zhruba 30 korun.

Základní registry jsou celkem čtyři – registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Například registr obyvatel sjednocuje údaje z dosavadních evidencí obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů a z informačního systému cizinců.

Celý projekt, který byl spuštěn loni 1. července, již stál přes dvě a půl miliardy korun, větší část byla placena z evropských prostředků.

Anketa

Zajímá vás, které úřady si o vás zjišťují informace?
ano, výpis očekávám
91,6 %
ano, nechám si ho udělat sám/sama
3,1 %
ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 13509 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám