Hlavní obsah

Opilé žalobce osahávající kolegyni kárný senát nepotrestal

Bez trestu v úterý odešli od kárného senátu u Nejvyššího správního soudu státní zástupci z České Lípy Martin Luštík a Michael Dostál. Před kárným senátem stanuli proto, že loni v říjnu v pracovní době pili alkohol a osahávali kolegyni. Soud je sice nepotrestal, ale v rozsudku konstatoval, že se provinili proti zákoníku práce, který zakazuje pít alkohol na pracovišti. Navíc svým chováním snížili vážnost a důstojnost funkce státního zástupce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

"K postižené se chovali nevhodně a neuctivě, snížili její důstojnost. Zároveň se nedrželi zákona, který říká, že se mají vystříhat všeho, co ohrožuje vážnost jejich funkce, a zároveň mají zachovávat náležitou úctu k ostatním státním zástupcům," uvedl v rozsudku kárný senát.

Luštík vypověděl, že s Dostálem, který měl osobní problémy, vypili odpoledne láhev whisky. Když se chystali domů, potkali na chodbě kolegyni Evu Červenkovou. Šli k ní do kanceláře, kde ji Dostál začal osahávat koleno a stehno a Luštík ji uchopil za zápěstí. Ona se ohradila a vyběhla na chodbu, za ní i opilý Dostál, který se ji ještě snažil nést na rukou. Červenková se znovu ohradila, Dostál ji postavil na zem, čímž podle Luštíka incident skončil.

Žena na potrestání netrvala

"Byla jsem z toho otřesená, protože to byl kamarád, který mi i hodně pomáhal s prací. Ihned se mi také omluvil," uvedla ve výpovědi Červenková, která už na státním zastupitelství v České Lípě nepracuje. Druhý den po incidentu se jí oba obvinění omluvili.

"Postižená ani nechtěla, aby byli Dostál a Luštíkem trestáni, chtěla případ pouze zadokumentovat. Rozhodl jsem se však případ vyřešit kárným soudem," řekl krajský státní zástupce z Ústí nad Labem Jan Jakovec. Chtěl, aby oba byli uznáni vinnými kvůli tomu, že pili v pracovní době alkohol. Toto řešení zvolil i kvůli reakci Červenkové, kterou událost rozrušila.

Oba státní zástupci byli před kárným senátem Nejvyššího správního soudu poprvé, konstatovala předsedkyně senátu Milada Tomková.

Reklama

Výběr článků

Načítám