Hlavní obsah

Klaus a Gašparovič se ve středu sejdou ve vile Tugendhat, předají si vyznamenání

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odcházející český prezident Václav Klaus se podle informací Práva sejde se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem ve středu v brněnské vile Tugendhat, aby si tam navzájem předali státní vyznamenání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič se svým českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě.

Článek

Ivan Gašparovič obdrží od Václava Klause Řád Bílého lva první třídy pro hlavy státu. Jedná se o nejvyšší české státní vyznamenání.

„Na oplátku“ udělí slovenský prezident Klausovi Řád bílého dvojkříže I. třídy.

Že se oba státníci sejdou právě ve vile Tugendhat, nepostrádá symboliku: právě zde se totiž před dvaceti lety dělilo Československo. 26. srpna 1992 zde právě Václav Klaus, tehdy premiér ČR, se svým slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem podepsali dohodu o rozdělení federace, o rok později se zde jednalo o rozdělení národního majetku.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zleva: Josef Zieleniec, předseda ODS Václav Klaus, Petr Čermák, Jiří Kovář, předseda HZDS Vladimír Mečiar a Augustin Marián Húska na tiskové konferenci během jednání o rozdělení federace v brněnské vile Tugendhat 26. srpna 1992.

O předání vyznamenání slovenskému prezidentovi byla ve středu informována česká vláda. Nedlouho předtím přitom obě hlavy státu odmítly, že by se před koncem funkčního období Václava Klause takto vzájemně obdarovaly. "My vnitřně (s Gašparovičem) cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali," řekl Klaus minulý týden na státní návštěvě v Bratislavě.

Zákon o státních vyznamenáních: Právo propůjčovat a udělovat vyznamenání přísluší prezidentu republiky, nezmocní-li k tomu jiný orgán. Návrhy na propůjčení nebo udělení vyznamenání předkládají prezidentu republiky Poslanecká sněmovna, Senát a vláda; prezident republiky může propůjčit nebo udělit vyznamenání i bez takového návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám