Hlavní obsah

S prezidentem se přišly rozloučit osobnosti kultury i politiky

Praha

Rozloučit se s prezidentem Václavem Klausem a poděkovat mu přišly v neděli na slavnostní večer na Pražském hradě osobnosti české kultury i politiky, jeho dlouholetí přátelé a spolupracovníci. Pozvánku na koncert nazvaný Díky nejen za jazz, pane prezidente dostalo 800 lidí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na závěr působení prezidenta Václava Klause se 3. března ve Španělském sále Pražského hradu uskutečnil koncert pro zvané s názvem Díky nejen za jazz, pane prezidente.

Článek

Mnozí z nich přiznali, že mají rádi jazz, ale hlavně si cení toho, že dostali pozvánku a využili příležitosti, že mohou Václavu Klausovi poděkovat. Prezidentskou funkci opustí po 10 letech 7. března, o den později se jí ujme Miloš Zeman.

"Přišla jsem se rozloučit, od revolučních let to byl můj favorit v politice, velice jsem obdivovala jeho myšlení," řekla herečka Iva Janžurová. Přiznala, že přichází dnes s trochou smutku z loučení. Prý to i Klausovi napsala pro případ, že by se s ním dnes osobně nesešla. Herečka Hana Maciuchová řekla, že se přišla rozloučit a poděkovat Václavu Klausovi. "Byl pro mě velmi zajímavý prezident," řekla. Mezi hosty byla také zpěvačka Eva Pilarová, výtvarník Adolf Born nebo režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou Horváthovou.

Hudebník Aleš Brichta řekl, že Klause považuje za jednu z nejvýznamnějších osobností po roce 1989. Na koncert přišel, aby mu poděkoval. Prohlásil také, že mu připadá směšné, že někdo chce prezidenta žalovat za velezradu, a to kvůli amnestii, která patří k výkonu jeho funkce. "Za deset let ve funkci udělal toho strašně moc," řekl.

Hudebník Karel Vágner, jehož vydavatelství Multisonic bylo producentem pravidelných jazzových koncertů na Hradě, řekl, že dnes se účastní už devadesátého. Připomněl, že založil edici Jazz na hradě, v níž vyšlo 64 CD a z dnešního večera na rozloučenou vyjde také. Od svého otce, který prý stál u katafalku prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, Vágner vždy slýchal, že v demokratické zemi je prezident jen jeden a že si ho má vážit. "A já tak činím," dodal.

Na Hrad dorazil také bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý nebo někdejší ministr vnitra úřednické vlády Martin Pecina. Objevil se také bývalý hlavní hygienik Michael Vít, obviněný ze zneužití pravomoci, či senátor ODS Jaroslav Kubera. Na slavnostní koncert přišel i generální ředitel České televize Petr Dvořák nebo ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Prezident Klaus založil na Pražském hradě tradici jazzových večerů, jichž se tu do poloviny února uskutečnilo devadesát, a do značné míry se podílel i na jejich dramaturgii. První koncert byl v únoru 2004. Často na nich účinkoval pianista Emil Viklický, který na ně také pozval spoustu zámořských jazzmanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám