Hlavní obsah

Frenštát se pomodlil za oběti tragédie

Právo, Denisa Telaříková

Modlitby, písně, zvonící zvony, plající svíčky a pláč. Náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm se v neděli odpoledne zaplnilo téměř tisícovkou truchlících lidí. Přišli uctít památku těch, kteří přesně před 14 dny zahynuli při mohutném výbuchu a následném požáru nedalekého panelového domu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rozloučit se s oběťmi frenštátské tragédie přišla v neděli téměř tisícovka lidí.

Článek

V troskách zříceného paneláku v toto tragické únorové ráno zahynulo šest lidí včetně tří dětí, zranilo se dalších jedenáct osob. Tři obyvatelé vybuchlého domu stále bojují o život v ostravské fakultní nemocnici.

Frenštátským náměstím se v 15 hodin rozlétly nad vzpomínajícími modlitby z úst farářů několika církví, kteří se spojili, aby odsloužili mši svatou za zahynulé. „Dnešní bohoslužbou bychom rádi završili pietní období, abychom spolu mohli prožít a procítit celou tu tragédii,“ řekla Právu frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rozloučit se s oběťmi frenštátské tragédie přišla v neděli téměř tisícovka lidí.

Jana Vasilová s dětmi se přišla také na bohoslužbu podívat. „Slova se hledají velmi těžko. Člověk si většinou vybaví ty lidi, které znal. Vzpomínám na paní ředitelku ze školky. Malý tam chodil. Vždycky, když půjdu kolem toho místa, kde stál ten dům, tak si vzpomenu. Na to nepůjde nikdy zapomenout. Nevím, co člověk může udělat, aby zapomněl,“ neskrývala slzy mladá maminka.

Lidé se na památku obětí na náměstí v centru města nejen pomodlili, ale také si zazpívali s frenštátskými školáky a studenty místního gymnázia, zapálili i stovky svíček před frenštátskou radnicí. Na recepci městského úřadu také lidé přispívali do pokladničky veřejné sbírky pro ty, kteří vražedný útok přežili.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rozloučit se s oběťmi frenštátské tragédie přišla v neděli téměř tisícovka lidí.

Podle přeživších sousedů a nejpravděpodobnější policejní verze stojí za frenštátským masakrem soused obětí z přízemí domu, který v to nedělní ráno pustil ve sklepě plyn a následně jej na několika místech zapálil. Svým sousedům, se kterými měl letité spory, se tak sedmapadesátiletý Antonín Blažek zřejmě pomstil za ztrátu bytu, o který kvůli svým dluhům přišel. I on při explozi v domě zemřel.

Ekumenická bohoslužba v neděli završila truchlení jedenáctitisícového městečka v podhůří Beskyd. Dvakrát se totiž během tohoto týdne zaplnila pozůstalými a smutečními hosty městská obřadní síň na zdejším hřbitově. Zde se členové rodin rozloučili se svými milými, kteří nepřežili útok svého souseda.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Radnice mezi truchlící rozdala přes sto svíček, lidé si však přinesli i své.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám