Hlavní obsah

Prezidenti Klaus a Gašparovič si vymění nejvyšší státní vyznamenání

Aktualizováno

Prezidenti české a slovenské republiky Václav Klaus a Ivan Gašparovič si nakonec přes původní nejasnosti navzájem udělí nejvyšších státní vyznamenání Česka a Slovenska. Zatímco Klaus získá Řád bílého dvojkříže I. třídy, Gašparovič od něj dostane Řád bílého lva.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidenti Václav Klaus a Ivan Gašparovič v Bratislavě.

Článek

O udělení řádu končícímu českému prezidentovi informovala v pátek Česká televize. Mluvčí Hradu Radim Ochvat předtím Novinkám potvrdil, že Klaus vyznamená Gašparoviče. Návrh na ocenění slovenské hlavy státu projednala ve středu vláda.

Oba prezidenti se tento týden sešli na Slovensku, kam vedla Klausova poslední oficiální zahraniční cesta. Už tam se spekulovalo o tom, zda si prezidenti před Klausovým odchodem z funkce vzájemně udělí vyznamenání.

"My vnitřně (s Gašparovičem) cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali," citovala tehdy Klause ČTK. Podle jejích informací si měli Klaus s Gašparovičem předat vyznamenání už při nedávné návštěvě Klause na Slovensku.

Zákon o státních vyznamenáních: Právo propůjčovat a udělovat vyznamenání přísluší prezidentu republiky, nezmocní-li k tomu jiný orgán. Návrhy na propůjčení nebo udělení vyznamenání předkládají prezidentu republiky Poslanecká sněmovna, Senát a vláda; prezident republiky může propůjčit nebo udělit vyznamenání i bez takového návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám