Hlavní obsah

Zrušení organizace je spiknutím neúspěšných, zlobí se ODS v Praze 4

Právo, Stáňa Seďová, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle dosavadního předsedy oblastní organizace v Praze 4 Pavla Caldra je zrušení této organizace výrazem spiknutí neúspěšných a odplatou za kritiku šéfa strany a premiéra Petra Nečase. Výkonná rada ODS ve čtvrtek zrušila kromě Prahy 4 také ODS v Praze 12 a Praze-západ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Páteční tiskovou konferenci zahájil Pavel Caldr, starosta Prahy 4 a předseda ODS tamtéž, nesouhlasem s argumenty výkonné rady. Tím, že zrušila oblastní sdružení strany, podle něj porušila jak demokratické principy, tak stanovy ODS.

„Jedná se o spiknutí neúspěšných. A jestli pan Nečas tvrdí, že by měli vládnout ti, kteří vyhráli volby, tak tím vlastně oznamuje svou rezignaci. Protože on volby nevyhrál, zatímco ODS v Praze 4 od devadesátých let nikdy neprohrála,“ řekl Caldr, který se až na loňský neúspěch v senátních volbách opírá vesměs o faktické úspěchy strany ve čtvrté městské části.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

"Není pravdou, že by nebyly dodrženy vnitrostranické postupy, to zaručeně byly. O pokud jde o komunikativnost, mě také jako předsedu pražské ODS nikdo neinformoval, že se Praha 4 rozhodla v průběhu volební senátní kampaně odvolat starostu Pavla Horálka. Přeskupují si tam lidi, jak chtějí, a s nikým to nekonzultují. A to ODS nemůže tolerovat. Problém je tedy podle mého na druhé straně, kde Praha 4 začala hrát politickou mocenskou hru,“ řekl Právu primátor Bohuslav Svoboda.

Počet členů je stabilní

Oblastní sdružení v Praze 4, které čítá na 500 členů, za loňský rok podle svého předsednictva přijalo jen 17 lidí, což podle starosty vyvrací jeden z argumentů rady o hromadných a účelových náborech "černých duší".

Likvidaci vnitrostranických oponentů, za což čtvrteční krok nejvyššího vedení ODS považují, se v Praze 4 budou bránit.

„Využijeme vnitrostranické možnosti, tedy smírčí výbor a především jednání s členy výkonné rady. K odebrání licence se totiž rozhodli bez jakékoli diskuze s námi, ani našeho předsedu si nepozvali, aby dostal šanci k vyjádření. K žádnému jednání nedošlo podle našich informací ani s oblastním sdružením v Praze 12 a v Praze-západ. I ti budou postupovat stejně jako my. A když to k ničemu nepovede, zvolíme právní cestu,“ sdělil Právu předseda klubu ODS v Praze 4 Jan Schneider s tím, že chtějí dosáhnout navrácení licencí, nebo alespoň zachování předsednictva oblastních sdružení.

Žádná polovičatá řešení, odmítá Svoboda

"Není možné žádné provizorium nebo nějaké částečné zachování předsednictva. Ale všichni zůstávají i nadále členy ODS. Tři měsíce se nesmí dít nic a pak se mohou přihlásit do jiné organizace," uvedl pražský primátor

"Ale bude tam jistě fungovat kontrolní mechanismu, aby skutečně Praha 4 prošla stejným očistným procesem jako například v minulosti Praha 1,“ dodal Svoboda.

Zatím k žádným jednáním nedošlo

Výkonná rada ke zrušení přikročila kvůli podezření z účelových náborů do sdružení a nekalé volbě Ondřeje Palounka do vedení v Praze 4, což měl být příklad vlivu kmotrů na komunální politiku a vládnutí lidí, kteří neprošli sítem voleb.

Praha 4 se ovšem brání, že Palounek byl odejit z pozice člena oblastní rady po nástupu nového starosty a nyní je řadovým členem bez moci zasáhnout do řízení strany.

„Chceme jednat a mít možnost se obhájit, případně uznat problémy, o kterých jsme si například ve sdružení Nusle vědomi byli, ale od rána se nám je nepodařilo dostihnout. Zřejmě už odjeli na víkendy,“ dodal Schneider.

ODS v Praze-západ se nepovažuje za zrušenou

Podobně jako v Praze 4 se proti zrušení ohradila oblastní rada ODS Praha-západ.Po svém mimořádném pátečním zasedání vydala tiskové prohlášení, podle něhož zdejší členové nerespektují „nezákonné rozhodnutí výkonné rady, která překračuje stanovy ODS“. Kvůli tomu se tato organizace nepovažuje za zrušenou a bude dál pokračovat v činnosti.

„Byla zrušena největší oblast ve středních Čechách a jedna z nejúspěšnějších oblastí v celé republice, která byla vždy úspěšná ve volbách a to na rozdíl od mnoha oblastí a regionů, v jejichž čele stojí nejvyšší představitelé ODS včetně předsedy Petra Nečase,“ uvedl ve stanovisku předseda oblasti Petr Makovský.

„Vnímáme to jako ostrý vnitrostranický boj, který se řeší nestandardními prostředky a z pozice moci a síly,“ dodal Makovský s tím, že už proti zrušení podnikli právní kroky a rozhodnutí napadnou všemi možnými prostředky.

„Za problémy Prahy západ stojí poslanec Aleš Rádl, kterého jsme už jako poslance nechtěli. Je evidentní proč, nedělal dobré jméno nám ani ODS. Chápeme, že ho Petr Nečas potřebuje jako loajálního poslance vládě při hlasování v poslanecké sněmovně,“ dodal Makovský k důvodům sporů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám