Hlavní obsah

Ústavní soud již má smlouvy vlády s církvemi, jednat bude v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS), který si v minulém týdnu vyžádal smlouvy, které vláda podepsala se 16 církvemi kvůli restitucím, již všechny požadované dokumenty obdržel. Soud smlouvy chtěl kvůli posouzení možnosti vydat předběžné opatření. S tímto požadavkem se na ÚS obrátila ČSSD, která chce, aby soud pozastavil plnění smluv. O návrhu bude soud jednat v úterý, uvedl šéf protokolu ÚS Vlastimil Göttinger.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Soudci přesný obsah smluv neznali, proto si je nechali předložit. Stanovili k tomu třídenní lhůtu, kterou vláda dodržela. Smlouvy poslouží soudci zpravodaji Stanislavu Balíkovi při přípravě podkladů pro zasedání pléna. Podle Göttingera ale nelze předjímat, zda soud v úterý o návrhu na předběžné opatření skutečně nějak rozhodne.

Sporné smlouvy se týkají peněžní části církevních restitucí. Vláda je minulý pátek podepsala s 16 církvemi a náboženskými společnostmi. Jako náhradu za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let 59 miliard korun navýšených o inflaci. [celá zpráva]

Sociální demokraté chtěli, aby Ústavní soud zakázal už páteční podpis smluv. Na soud se ale obrátili jen pár hodin před podpisem, a tak se plénum nestihlo včas sejít. [celá zpráva]

Tři návrhy na zrušení restitucí

Soud v minulých týdnech dostal postupně tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. První podala z iniciativy Věcí veřejných skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Druhý a třetí návrh soud formálně odmítl, bude se věcně zabývat tím prvním. Všichni stěžovatelé však budou účastníky řízení se všemi procesními právy a s možností uplatnit své argumenty.

Soudcem zpravodajem je Balík. Už dříve avizoval, že církevní restituce bude řešit přednostně před jinými kauzami. Rozhodnutí by tak podle vyjádření soudu mohlo padnout v řádu týdnů až měsíců.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Celou proceduru by ale mohlo zbrzdit další snížení počtu ústavních soudců. Nyní je jich 12, a kdyby bez náhrady odešel ještě jeden, soud by dočasně přestal přezkoumávat zákony - a tedy i církevní restituce. Doplnění ÚS patří k prvním úkolům budoucího prezidenta Miloše Zemana, jeho návrhy musí schválit Senát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám