Hlavní obsah

Ostravská ČSSD má další problém, kvůli velrybaření se chce zbavit zastupitele

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Kvůli podvodům při přijímání nových členů a přechodech členů mezi místními organizacemi přijde s největší pravděpodobností o členství v ČSSD Richard Bednařík, čtyřiatřicetiletý zastupitel Ostravy i městského obvodu Vítkovice.

Foto: archiv, Právo

Richard Bednařík

Článek

Zrušení jeho členství v ČSSD odhlasovali ve středu 27. února členové vítkovické soc. dem. Jejich krok nyní musí potvrdit okresní výkonný výbor.

„Návrh na zrušení členství se mimo jiné opíral zejména o podvod při přijímání nových členů, podvody při přechodech členů mezi organizacemi a snahu přijmout najednou velkou skupinu zájemců o členství ve straně, aby v organizaci posílil svůj vliv a získal tak pro další hlasování většinu,“ vysvětlil Petr Dlabal, předseda místní organizace ČSSD Vítkovice a starosta vítkovického městského obvodu.

Dlouhodobé členy znechutil

Ten bez obav označil Bednaříkovo chování za „velrybaření“. „Svou činností prakticky paralyzoval činnost místní organizace, mimo jiné znemožnil členům ČSSD účast na dvou loňských konferencích a znechutil dlouhodobé členy svou touhou po vlastním prospěchu,“ popsal Dlabal s tím, že v tajném hlasování bylo 13 členů pro zrušení členství a sedm jich bylo proti.

Podle informací Práva se povedlo Bednaříkovi v lednu 2012 odvolat za pomocí nově přijatých členů, kteří byli ve valné většině jeho kamarádi a přátelé, Dlabala z místa předsedy ČSSD ve Vítkovicích. O půl roku později, v červnu 2012, však svolal nadřízený orgán novou schůzi sociálních demokratů, na které byl pro změnu odvolán Bednařík a zpět do čela místní organizace se vrátil Dlabal. „Povedlo se mu dostat do naší organizace deset lidí,“ prozradil starosta a dodal, že dnes má místní organizace ČSSD ve Vítkovicích 25 členů, včetně Bednaříka.

V ostravské ČSSD má problémy více lidí

Středoškolský učitel nařčení z velrybaření rázně odmítl. „Je to pouze politický boj a politická záležitost. Vše je účelově vykonstruováno, nikdy nic takového neproběhlo,“ hájil se a dodal, že nyní vše nechá na okresním výkonném výboru, jak se k rozhodnutí místní organizace ČSSD ve Vítkovicích postaví. „Čas ukáže, kdo se chce prosadit na úkor ostatních, a myslím, že se to už děje. Jde o problém v celé ostravské ČSSD, Vítkovice jsou jen částí skládanky,“ naznačil Bednařík, který je na radnici ve Vítkovicích předsedou finančního výboru a členem bytové komise a člen dozorčí rady městské společnosti Krematorium Ostrava.

V ostravské ČSSD není Bednařík jediný, kdo má problémy s členstvím ve straně. Před časem byl z ČSSD vyloučen dnes již bývalý místostarosta nejlidnatějšího městského obvodu Ostravy-Jihu Radim Lauko. Důvodem byly machinace s přihláškami nových členů a placením členských příspěvků. Pozastaveno členství pak má kvůli kauze na magistrátu ve Frýdku-Místku radní Ostravy-Jihu Radovan Horák, a Lukáš Balcařík, kterého policie obvinila z krádeže více než stovky předvolebních plakátů senátora Leopolda Sulovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám